Bestemmingen

Op naar… Zuid-Beijerland

Zeilen helpt je op weg

11:10

DCIM/100MEDIA/DJI_0653.JPG

Zuid-Beijerland is gelegen op het eiland Hoeksche Waard en ligt aan het Haringvliet/Vuile Gat. Er is een pont- tunnel- en brugverbinding met het vaste land, maar de Hoeksche Waard is en blijft een eiland. (Deel)havenmeester Kees Stofbergen van WSV de Hitsert vertelt ons meer.

“Wij zijn een kleine watersportvereniging waar voornamelijk zeilboten liggen, ” vertelt Kees. “We hebben 89 ligplaatsen met een lengte tussen de vijf en elf meter en een kade. Oorspronkelijk was het een smalle landbouwhaven met loswal. In 1982 hebben we de huidige haven gerealiseerd. Aan de kade kunnen schepen tot een lengte van maximaal vijftien meter afmeren met de boeg naar buiten. De diepte is hier zo’n 1,50-1,80 meter. In boxen maximaal 1,60 meter. De mensen die met hun boten in de boxen willen liggen, adviseren we om met de boeg naar de wal te gaan liggen want anders kan mogelijk roerschade ontstaan.”

Aanvaren van de haven

Bij het binnenvaren van de haven moet het midden van het vaarwater worden aangehouden. Ga niet te ver naar links of rechts, want daar is het ondieper. Bij NW-wind 5-6 Bft. of meer komen de golven dwarsscheeps in en moet je de golven enigszins dwars aanvaren om de slingerbewegingen te dempen. Het vergt wat stuurmanskunst om goed koers te houden, maar dat lukt iedereen.”

De ‘Zuipschuit’

“We hebben uitzicht op het Natuurmonumenten-eiland Tiengemeten. Hier valt ook genoeg te ontdekken. Het is prachtig om daar rond te wandelen en fietsen. Het dorp biedt een supermarkt, warme bakker, fijne groentewinkel, en diverse eetgelegenheden. Er zijn fietsen in bruikleen beschikbaar om boodschappen te halen.”

Dit jaar viert de watersportvereniging het vijftig jarig jubileum. “In de tussentijd is veel gerealiseerd. De nieuwe haven, het clubhuis – dat vroeger diende als plankenopslag voor hoogwaterbescherming – werd verbouwd, camerabeveiliging, enzovoort. De Zuipschuit staat in ons gezellige clubhuis en is een halve BM die als bar dient. Buiten is een mooi terras met uniek uitzicht over de uiterwaarden met paarden en ganzen. Wij, en onze gasten genieten altijd weer van het prachtige uitzicht en de fantastisch mooie zonsondergangen. Meer valt er niet te wensen!”

Omslagfoto: © WSV de Hitsert

Tags: Last modified: 27 augustus 2022
Sluiten