Actueel

Op naar… Monnickendam

Zeilen helpt je op weg

12:07

Monnickendam is een plaats aan de Gouwzee dat in de provincie Noord-Holland ligt. De mooie toeristenstad heeft drie jachthavens: Marina Monnickendam, Jachthaven Waterland en de gemeentehaven. En op steenworp afstand tref je Watersportcentrum De Zeilhoek (Katwoude). Tezamen beschikken deze havens over honderden ligplaatsen, dus je hoeft niet bang te zijn dat er geen afmeermogelijkheid voor je is.

Als je langs Volendam en Marken over de Gouwzee bent gevaren zie je uiteindelijk Monnickendam liggen. Aan stuurboordzijde vind je De Zeilhoek en Marina Monnickendam en aan je linkerhand tref je Jachthaven Waterland. Als je de vaargeul, die zo’n, 2,5 meter diep is, helemaal uit vaart kom je in de oude kom van Monnickendam terecht.

Praktische tips

Jarenlang is Monnickendam de thuishaven geweest van onze redactieboot Zoef. Zeilen-redacteur Marinus van Sijdenborgh-de Jong heeft dus heel wat keren koers gezet richting Monnickendam. “Ik hield altijd heel goed de vaargeul aan,” vertelt Marinus. “Als het niet voor de diepgang is, dan was het wel voor de waterplanten die er in de zomermaanden woekeren. En als je nog in de vaargeul naar het westen zit, dan is het meestal aardig luw vanwege alle bomen aan de zuidkant van de Gouwzee en de (meestal) aanwezige zuidwestenwind. Hier kun je rustig de zeilen strijken.”

Hardzeilwedstrijd en superjachtbouwer

Jaarlijks, als corona niet regeert, start vanuit Monnickendam de Jan haring Race. Deze klassieker voor platbodems staat voor onderlinge strijd en tactische zeilmanoeuvres met boten die hun sporen allang hebben verdiend op de Hollandse wateren. De traditionele uitstraling van dit goed onderhouden erfgoed is voor iedereen een terugblik in het nautische verleden van een volk dat onlosmakelijk met het water is verbonden. De hardzeilwedstrijden vinden altijd in juli plaats.

Wist je dat In Monnickendam een heel bekende miljoenenjachtbouwer gevestigd zit? De Hakvoort-werf kun je zien zodra je de stad aanloopt. Het grootste jacht dat van deze werf is gerold, is maar liefst 63,72 meter lang… Bekijk hieronder de tewaterlating;ating van het superjacht.

Contactgegevens havens

Marina Monnickendam
0299 – 65 25 95
www.marinamonnickendam.nl

Jachthaven Waterland
0299 – 65 20 00
waterlandyacht.nl

Gemeentehaven
06 22 45 78 32
VHF 11

Watersportcentrum de Zeilhoek
0299 – 65 14 63
www.dezeilhoek.nl

Last modified: 29 maart 2022
Sluiten