Bestemmingen

Op naar… Makkum

Zeilen helpt je op weg

16:16

Makkum is een plaats aan het IJsselmeer dat in de provincie Friesland ligt en bij gemeente Sùdwest- Fryslân hoort. Het dorp telt meerdere jachthavens: de Gemeentehaven, Marina Makkum, Watersportvereniging Makkum en ook diverse jachtbouwers beschikken over ligplaatsen. Op steenworp afstand vind je de sluis naar de Waddenzee.  De plaats ademt watersport.

Het dorp lag aan de Zuiderzee, de grote binnenzee die tot de sluiting van de Afsluitdijk (1932) op de plaats lag van wat nu IJsselmeer is. Makkum werd groot dankzij de visserij, handel, scheepsbouw en schelpkalkbranderijen. In de middeleeuwen had Makkum de bijnaam ‘Poort naar de Zuiderzee’.

Eerste of laatste zoet water haven

“Schippers kunnen Makkum aan doen vanaf de vaargeul (vf) of vanaf ‘t Wad,” zegt Sjoerd van der Bles van Watersportvereniging Makkum. “Voor degene die van de Waddenzee komen is Makkum de eerste ‘zoet water haven’. Je ziet hier ook altijd mensen hun boot schoonspoelen. Vice versa is het natuurlijk ook zo, dat Makkum over de laatste havens beschikt voor zij het zoute water opgaan en te maken krijgen met eb en vloed.”

“Sommigen zijn weleens geneigd om het laatste moment vanuit de vaargeul direct af te snijden naar de MA3-boei. Dit moet je alleen niet doen als je schip dieper steekt dan 1,50 meter. Precies in die driehoek zit namelijk een zandbank. Voor je het weet loop je daarop vast. En als je Makkum aanloopt vanaf de scheidingston moet je ook niet binnen de lijn met gele tonnen komen, want daar is het ook ondiep. Maar al die ondieptes zijn heel netjes aangegeven. Zowel aan bakboord als stuurboordzijde van het kanaal, die zich aan de noord- en zuidkant bevinden, is begroeiing dus er is altijd wel luwte om de zeilen naar beneden te halen voor je de havens binnenkomt.”

© Sjoerd van der Bles

Makkum staat bekend om de scheepsjachtbouw en de watersport. “Het dorp ademt nautisch,” vertelt Sjoerd. “Er is hier van alles te doen. Je kan een kano huren, maar ook een botter, catamaran of trimaran. En met een rondvaartbootje door het dorp varen is ook aan te bevelen. Na afloop kun je dan een kijkje nemen op het pleintje met gezellige horecagelegenheden. Je merkt nog steeds de sfeer van dat het ooit een Zuiderzeeplaatsje is geweest. Zodra je binnenvaart krijg je direct het vakantiegevoel. Al onze leden zijn havenmeesters, er lopen er hier dus veertig rond. Van mei tot en met augustus lopen we met twee man per dag rond, dus daarom is er altijd eentje die een lijntje aanpakt. Iedereen is meer dan welkom.”

Bekijk hieronder hoe je in Makkum aan komt varen:

Contactgegevens havens

Gemeentehaven Makkum
06 22 56 72 54

Marina Makkum
0515 – 232 828
info@marinamakkum.nl

Sailcentre Makkum
0515 – 232 355
info@sailcentremakkum.nl

Watersportvereniging Makkum
06 16 52 06 82

Last modified: 23 april 2022
Sluiten