Bestemmingen

Op naar… Kamperland

Zeilen helpt je op weg

10:25

Kamperland is een plaats aan het Veerse Meer dat in de provincie Zeeland ligt. Het dorp heeft drie jachthavens: Roompot Marina, Marina Kamperland en de gemeentehaven. Zeilen sprak met Hans Colijn, havenmeester van de Roompot Marina. Alles ligt binnen handbereik waar wij als watersporters naar op zoek zijn.

Op de plaats van het huidige dorp, lag vroeger Campen. De gemeenschap verdween in de 16e eeuw in de golven door overstromingen. Toen Noord-Beveland weer werd ingepolderd, ontstond het huidige Kamperland. Kamperland is het grootste dorp op het eiland Noord-Beveland. Het is in de loop der jaren van een landbouwplaatsje uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Door de ligging tussen de Noordzee, het Veerse Meer en de Oosterschelde is dit een populaire plek onder de watersporters.

Alles binnen handbereik

“De sluis, de verbinding naar de Noordzee, is op ca. vijftien minuten varen,” vertelt Hans. “Je kunt langs de Zeeuwse of de Zuid-Hollandse stranden varen, alles is binnen handbereik. De zeilers en motorbootvaarders die minder avontuur willen, kunnen kiezen voor de Oosterschelde als vaargebied. Hier liggen Colijnsplaat, Zierikzee, Goes en Yerseke allemaal binnen een acceptabele aanvaartijd.”

Hans: “De voormalige Sofia-werkhaven, waar onderdelen van de stormvloedkering werden gefabriceerd, is na de bouw van dit voor die tijd unieke waterbouwkundige werk met zijn 65 pijlers een prachtig gebied ontstaan waar watersporters optimaal kunnen genieten van wind, water en strand. Vlak bij de negen kilometer lange grens tussen de Noordzee en het Nationale Park Oosterschelde ligt één van de prachtigste havens van Zeeland, Roompot Marina. Voor deze getijdenhaven is de diepgang geen probleem die is minimaal drie meter op laag water en in het midden zelfs tien meter. De ingang wordt constant bemeten en op een diepte van 2,70 meter gehouden bij laagwater. 
De Roompot Marina heeft 385 ligplaatsen variërend van 7,5 tot 25 meter. De werf voor reparatie, onderhoud en stalling van schepen bevinden zich op loopafstand. Op het Roompot-park zijn ook voldoende voorzieningen waar je gebruik van kunt maken zoals een supermarkt die zeven dagen per week open is, een restaurant en snackbar. Het dorp Kamperland ligt op twee kilometer afstand, net als de Neeltje Jans het voormalige werkeiland met bijbehorend Noordzee-strand.”

Oosterscheldekering

Vijf minuten van Kamperland vandaan ligt de Oosterscheldekering. Het Deltapark Neeltje Jans vertelt je alles over die Watersnoodramp en de Deltawerken. Daarnaast zijn er een waterpark en aquarium in de buurt.
En verder vertrekt vanaf de gemeentehaven de pont naar Veere. Maar daar kun je natuurlijk ook heen met je eigen boot (Op naar… Veere).

Contactgegevens havens

Roompot Marina
0113-202194
yachtservice@roompotmarina.com / www.roompotmarina.com

Marina Kamperland
0113 371 051
info@marina-kamperland.nl
marina-kamperland.nl

Gemeentehaven Kamperland
0113-371628

Omslagfoto en foto’s: © Roompot Marina

Tags: Last modified: 17 oktober 2022
Sluiten