Bestemmingen

Ontdekkingstocht op de Bodensee

Vakantie vieren op nieuwe wateren

11:11

Bodensee

Met hun nieuwe aanwinst, de trailersailer Focus 750, gaat er voor Rutger en Marloes Hendriks een wereld open. Ze hangen hun zeilboot achter de auto en gaan op ontdekkingstocht over de Bodensee. Het meer van 500 vierkante kilometer aan de voet van de Alpen blijkt een veelzijdig nieuw vaargebied.

Na 16 jaar heel Nederland, Denemarken, Engeland en de Kanaaleilanden te hebben verkend waren we toe aan iets nieuws. Een nieuw vaargebied, maar ook een andere boot. Haast als vanzelf oriënteerden we ons in eerste instantie op een groter of sneller jacht. Maar uiteindelijk verruilden we onze Jeanneau Espace voor een trailersailer: de Poolse Focus 750. Deze kajuitzeilboot met hefkiel is 7,50 meter lang en 2,5 meter breed, en heeft een diepgang van 1,5 tot 0,5 meter. Onze nieuwe aanwinst bevalt goed. Met het uitgebouwde grootzeil blijkt de boot redelijk snel en dus ook geschikt voor de ruime binnen- en kustwateren.

Het grootste voordeel is wel dat de Focus 750, dankzij de hefkiel en het maststrijksysteem, zonder kraan het water in kan. We hebben een elektrische lier laten installeren. Die klik je bij de trailerhelling op de trekhaak van de auto. De rest gaat vanzelf. De aanschaf van onze trailersailer opent een geheel nieuwe wereld. Vaargebieden die voorheen onbereikbaar waren, liggen nu binnen handbereik. We besluiten onze Focus 750 in te wijden tijdens een zeilvakantie op de Bodensee, of in beter Nederlands: het Bodenmeer.

Heel groot meer

De Bodensee staat in de top tien van mooiste Europese bergmeren. Het meer, in sommige landen beter bekend als het Meer van Konstanz, ligt ten noorden van de Alpen, in het grensgebied van Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Het ontleent zijn naam aan het plaatsje Bodman, aan de westpunt. Het feit dat het meer op een drielandenpunt ligt, resulteert in een bijzondere staatsvorm. De Bodensee is officieel een condominium, een ‘staat van gedeelde soevereiniteit’. Het gebied is gemeenschappelijk bezit van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Daarom loopt er
ook geen grens door het water.

De Bodensee heeft een indrukwekkende waterdiepte van meer dan 250 meter en bestaat eigenlijk uit twee bergmeren: de Obersee (473 vierkante kilometer) en de Untersee (63 vierkante kilometer). Beide meren worden, ter hoogte van Konstanz, met elkaar verbonden door middel van een verbindingskanaal. Dit sterk stromende kanaal is overspannen door bruggen en heeft daardoor een zeer beperkte doorvaarthoogte.

Zeilen 07/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Waarom besluiten de twee op de bonnefooi te gaan? Wat moet je weten over het reizen met een trailer? Hoe is de betonning op de Bodensee? Waar neer dien je in het bezit te zijn van een speciaal vaarbewijs? Wat kun je verwachten van Lindau? En ervaar je op de Bodensee wel of niet het ultieme vakantiegevoel? Je leest het allemaal in Zeilen 07/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 juni verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Rutger Hendriks en Achim Mende
Tekst: Rutger Hendriks

Tags: Last modified: 11 juli 2022
Sluiten