Bestemmingen

Havenmeester Simon: ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’

Zeilen gaat op zoek naar de gezichten achter de havens

13:30

Simon Munters (42) loopt voor het negende seizoen rond als havenmeester bij Royal North Sea Yacht Club Oostende. Nog steeds gaat hij met veel plezier naar zijn werk en zijn doel is om iedere watersporter een mooie tijd te bezorgen.

Het was naar Simons eigen zeggen een moeilijke taak om dit werk over te nemen van zijn voorganger Robert. “Hij was erg populair bij de gasten,” zegt Simon. “Hij was een bekend fenomeen. Toch vind ikzelf dat ik het er ook aardig goed vanaf breng. Gelukkig vindt het bestuur dat ook. Ik doe mijn job met enorm veel plezier en ik zorg ervoor dat iedereen watersporter zich welkom voelt. In feite ben ik de enige havenmeester hier, maar zomers word ik wel ondersteund door studenten.”

Wat kun je vertellen over het werk?

“Als havenmeester kun je eigenlijk wel 24/7 aan het werk zijn. Vanzelfsprekend vindt mijn wederhelft dat niet zo leuk, dus ik probeer zo goed mogelijk mijn tijd te verdelen tussen mijn werk en gezin. Ik probeer wel altijd telefonisch bereikbaar te zijn. Bijvoorbeeld als gasten vragen hebben over de code van het hek of het wifi-wachtwoord. Sinds een tijdje zijn we samengesmolten met de Mercator Marina. Ik ben eigenlijk de hoofdhavenmeester van beide dokken en met problemen wordt er bij mij aangeklopt.”

Wat maakt deze haven uniek?
“Deze haven is heel toegankelijk. Mede omdat ie zo dichtbij zee is gelegen. En je ligt pal aan het centrum, dat is natuurlijk heel leuk. Zodra je van de boot stapt, stap je het centrum in. Je kunt hier in de buurt heerlijk eten. Bijna elke keuken heeft hier een restaurant in de buurt. Ook in ons mooie clubhuis, met fantastisch terras, kun je een lekker vorkje wegprikken.”

Welke watersporters ontvangen jullie vooral?
“We verwelkomen hier voornamelijk zeilers die op doorreis zijn naar Engeland of Frankrijk. Of mensen die even een paar daagjes langs de kust hoppen van Vlissingen en Breskens naar Cadzand en Oostende. Wist je trouwens dat 85% van de passanten Nederlands is? Vroeger bleven sommige gasten weleens twee weken tot een maand overbruggen, maar dat maak ik nu eigenlijk nooit meer mee. Hoogstens een paar daagjes en dan gaan ze weer verder. Er varen hier ook geregeld mensen met motorboten binnen. En zelfs jetski’s, om even een hapje te eten of om wat te drinken. Dat vind ik allemaal prima, want iedereen is welkom. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Het is hier altijd een gezellige boel. Iedere klant die hier binnenvaart is voor mij koning. Ik doe mijn best om iedereen een goede tijd te bezorgen.”

Wat hoop je voor aankomend seizoen?
“We hebben twee magere jaren achter de rug door corona. In 2019 hebben we een heel goed seizoen gedraaid. Toen hebben we duizenden bezoekers mogen ontvangen en daar zit in dit keer weer op in. Ik hoop natuurlijk op een goed seizoen met mooi weer. Ik denk dat de meesten het daarmee wel eens zijn. En dat alle problemen de wereld uitgaan. We moeten genieten van het leven en de watersport. Het leven is te kort om shit te hebben.”

Wil je meer te weten komen over de gezellige haven in Oostende? Dat lees je in Zeilen 03/2022! Koop het nummer hier in de webshop.

Tags: Last modified: 13 mei 2022
Sluiten