Bestemmingen

Havenmeester Saskia: ‘Gasten boeken vaak nog extra nachtjes bij’

Deze week: het gezicht achter de haven van Tilburg

08:14

De Piushaven in Tilburg valt al vijf jaar onder de gezellige havenmanager Saskia Janssen. De Tilburgse gaat nog elke dag met evenveel plezier aan de slag in de grootste stadshaven van Noord-Brabant. “Voorheen heb ik acht jaar in de haven in Heusden gewerkt,” zegt Saskia. “Toen zei ik altijd gekscherend dat ik wel havenmeester wilde worden in Tilburg of op Sint-Maarten. Het is dus Tilburg geworden en daar ben ik heel blij mee.”

Saskia, hoe ziet het haventeam eruit?
“We hebben een geweldige club. Naast mij zijn er nog drie brugwachters. Zij werken in het hoogseizoen van 09:00 uur tot 18:00 en draaien elk uur twee bruggen. De eerste brug is er eentje van 100 jaar oud die met de hand gedraaid moet worden en een gewicht van honderd ton heeft. Die andere is een elektrische brug die bediend wordt vanuit een brugwachtershuisje. Achter die bruggen vind je de oude industriehaven waar je onder andere de museum- en passantenhaven treft, maar ook gezellige horecagelegenheden, winkeltjes en moderne appartementen. De passantenhaven bestaat uit twee heel lange kades waar je heerlijk in alle rust kunt verblijven. En toch ligt de stad om de hoek.”

Hoe ziet je gemiddelde dag eruit?
“Dat is lastig te zeggen, want dat verschilt echt per dag. Er is hier geen dag hetzelfde en dat is juist zo leuk. Er komt altijd wel iets geks tussen. Een douche die kapotgaat of een gast die ergens wat hulp bij kan gebruiken. En ik ben ook een toeristisch aanspreekpunt, zie het maar als een soort mini VVV.”

© Freddie de Roeck

Aan welke eigenschappen voldoet een goede havenmeester volgens u?
“Ik vind gastvrijheid heel belangrijk. De gasten die hier komen moeten lekker in de watten worden gelegd. Ik vind persoonlijke benadering daarbij heel belangrijk. Mensen wegwijs maken en bijvoorbeeld vertellen waar de bakker en de flappentapper zitten. Vaak zijn passanten van plan om één nacht te blijven, maar dat worden er minstens een paar meer. Ik zie heel vaak dat gasten later nog eens terugkeren. Iedereen is hier altijd blij en tevreden en daar streef ik ook naar.”

Wat moet iedereen weten die naar Tilburg komt?
“Onze haven beschikt over alle voorzieningen. Ik zeg altijd ‘we hebben alles aan boord’. Daarbij is de omgeving heel veelomvattend. Je vindt er musea, een groot centrum, maar ook een natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De ene dag ga je shoppen de dag erop maak je een boswandeling. Die twee uiterste zijn uniek in een stad. En Tilburg heeft natuurlijk de grootste kermis van de Benelux. Dan ligt de haven hier knotsvol en de sfeer is fantastisch. Je hoort hier niks van de kermis, ook al is ie op steenworp afstand. Dit jaar met de kermis, organiseren wij hier een buitenbiosc(h)oop in de haven. Er vinden hier trouwens het hele seizoen door geregeld evenementen plaats. Zo maken we met NL Doet altijd heel goed de haven schoon. En is er ook een prachtig Bevrijdingsconcert met veel bootjes op het water. En volgend jaar bestaat de Piushaven 100 jaar. Om dat te vieren staan er een aantal heel gezellige festiviteiten op de agenda.”

Lees ook: Havenmeester Loekie: ‘Mensen komen hier tot rust’

Omslagfoto: © Havendienst Piushaven Tilburg

Tags: Last modified: 10 juni 2022
Sluiten