Actueel

Havenmeester Loekie: ‘Mensen komen hier tot rust’

Deze week: het gezicht achter de haven van Stavoren

13:05

Een vrouwelijke havenmeester zie je steeds vaker. Loekie Heintzberger zit alweer zeven jaar op Stavoren. Samen met Gerda Blaauw en Jan van der Veen bestiert ze de gemeentelijke buitenhaven van Stavoren. “Er wordt niet anders naar mij gekeken omdat ik vrouw ben. Het gaat om hoe je de haven beheert en je deskundigheid.”

Wat is er zo leuk aan havenmeester zijn?
“Het contact met de mensen vind ik het allerleukste. Iedereen is in een vrolijke vakantiestemming. Ik vind het leuk om als gastvrouw de mensen te verwelkomen. Soms moet je kordaat optreden om ieders veiligheid te kunnen waarborgen. Alertheid is ook belangrijk. In de haven zelf, maar ook op de marifoon en AIS. Je moet sociaal zijn en overwicht hebben. Dat is iets wat met de jaren groeit.”

Hoe ziet een werkdag eruit?
“In de zomer werken we van 8.00 tot 21.00 uur. Het werk is divers: een rondje over de haven, boten uitchecken (om 11.00 uur pas, je mag bij ons uitslapen), waterstanden peilen, elektriciteit opmeten, reserveringen inplannen, administratie, dagplanning en indeling maken, et cetera. Mooi weer, onweer, regenbui, kou en windrichting vertellen ons hoe druk het wordt. Het weer bepaalt onze dag!”

Waarom mag ik de haven van Stavoren niet overslaan?
“Het is een authentieke haven met veel nostalgie door de bruine vloot en visserij.
We zijn een rustige gemeentehaven. Het is alsof je terug gaat in de tijd. De stad heeft voldoende te bieden, zoals een grote supermarkt, gezellige horeca, zandstranden op loopafstand, een groot gemaal en de Visserijdagen begin juli, eens in de twee jaar.”

Welke zeemanschappelijke uitdagingen zijn er?
“Net voor Stavoren is een ondiepte: het Vrouwenzand. Als je de betonning aanhoudt, is er niks aan de hand. De diepte bij de havenmond is 2.70 NAP en diepte in de oude haven is 2.40 NAP. Mensen willen soms te hard binnenvaren en raken in paniek bij het aanmeren. Nergens voor nodig: de haven leent zich uitstekend om rustig en gemakkelijk aan te leggen.”

Welke vraag hoor je het meest?
“Passanten vragen vaak waar het centrum is, terwijl ze in hartje Stavoren staan. Of iemand vraagt hoe het zit met het getij. Ook leuk: mensen die op zoek zijn naar ’t vrouwtje van Stavoren terwijl ze er dan naast staan.”

Tags: Last modified: 31 mei 2022
Sluiten