Bestemmingen

Havenmanager Jan-Willem: ‘We bieden ook service uit onverwachte hoek’

Deze week: het gezicht achter de haven van Naarden

10:04

17-07-2020 NAARDEN, JACHTHAVEN NAARDEN. ©Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

De meesten van ons, als de mast niet te hoog is om onder de Hollandsebrug door te komen, zullen weleens met de boot in Naarden zijn geweest. Al jarenlang is Jan-Willem Buijs een vast gezicht op Jachthaven Naarden. Sinds een paar maanden is hij in de rol van havenmanager gekropen en dat bevalt hem erg goed. Jan-Willem vertelt meer over de haven aan het Gooimeer.

Kun je jezelf kort voorstellen?
“Sinds zes maanden ben ik de havenmanager,” vertelt Jan-Willem. ‘Ik ken het hier goed hoor, want ik heb eerst dertien jaar lang als havenmeester rondgelopen. Nu zit ik dus voornamelijk op kantoor en heb ik soms ook te maken met lastigere taken, maar ik vind het ontzettend leuk en uitdagend. Werken binnen de recreatiewereld verveelt nooit, want je hebt bijna altijd met vrolijke mensen te maken en er heerst een soort vakantiesfeer. Wij dragen er met ons team graag aan bij om mensen mooie vrije tijd te bieden.”

© Joris Kuijper fotografie

Wat voor soort haven zijn jullie?
“We zijn een grote haven met zo’n 1100 ligplaatsen. We maken onderdeel uit van de Thuishavens en hiervoor werken we samen met Jachthaven Bruinisse, Jachthaven Lelystad Haven en Marina Muiderzand. Wij vieren vallen onder hetzelfde concern en sinds drie jaar is Thuishavens onderdeel van het Franse bedrijf Port Adhoc. In Frankrijk zijn er nog zeven havens die bij het bedrijf horen. Onze vaste liggers kunnen ervoor kiezen om ook drie weken kosteloos in een van onze zusterhavens in Nederland te verblijven.”

Wanneer is het voor jullie de drukste periode?
“Het hele jaar door is er reuring op onze haven. We hebben te maken met verschillende seizoenen. De zomer, herfst, winter en het voorjaar brengen allemaal verschillende werkzaamheden met zich mee. We beschikken ook over een ruime winterstalling en dat vergt ook (logistiek) geregel. De haven is de laatste tijd best veranderd, want we hebben veel verbouwd. Ook de havenlodges en restaurant de PorterHouse zorgen voor gezellige aanloop. Het is hier nooit saai en er is altijd leven.”

© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Wat maakt jullie onderscheidend?
“We hebben meer dan 1000 vaste gasten in de haven liggen. We maken met iedereen graag een praatje. Af en toe zijn de gesprekken best persoonlijk en zo leren we de mensen goed kennen. Bij ons staat gastgerichtheid op de eerste plaats. We proberen ook service uit onverwachte hoek te bieden. Dat we helpen bij een bepaalde vraag, maar ook nog even iets verder kijken. Ons serviceniveau is erg hoog en we zetten graag dat extra stapje. Voor al onze ligplaatshouders hebben we handgemaakte bordjes met daarop de naam van de boot gemaakt. Deze hebben we vastgeschroefd bij de ligplaats. Als iemand de ligplaats opzegt, sturen we het bordje later toe. Onze liggers waarderen dat soort acties blijkt uit de positieve reacties. Daar doen we het natuurlijk voor.”

Omslagfoto: © Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Last modified: 2 september 2022
Sluiten