Bestemmingen

Havenmeester Christa: ‘Van zwerver tot doorgewinterde wereldzeiler; alles komt hier’

Deze week: het gezicht achter de haven van Groningen

10:10

Jachthaven Oosterhaven heeft circa zeventig ligplaatsen, op een steenworp afstand van het centrum van Groningen. Havenmeester Christa Beuker, hier werkzaam sinds 1994, vindt het leuk om iets extra’s te doen op de haven: “Het een-op-eencontact met de bezoeker vind ik ontzettend belangrijk. Bij een geboorte leg ik kleine sokjes op de boot, bij een jubileum een flesje wijn.” Naast veel bedankjes kreeg ze in 2019 zelfs de titel Havenmeester van het Jaar.

Hoe ben je havenmeester geworden?
“Vroeger zat ik in de verzorging. Ik ben nogal een bezig type, die graag iets voor d’rzelf heeft. We lagen met onze eigen boot in de Oosterhaven en de toenmalige havenmeester vertelde dat ze iemand voor de haven zochten. Eén en één is twee: we zijn toen een watersportwinkel gestart en gingen de haven exploiteren.”

Hoe word je Havenmeester van het Jaar?
“Ik denk dat mensen mijn oprechtheid en betrokkenheid waarderen. Mensen kijken ervan op als ik vraag hoe het met hun zieke vrouw is, of ze een nieuwe bril hebben of dat hun dochter al is bevallen. Dat maakt mijn vak mooi. Elk jaar krijg ik wel een paar rouwkaarten. Kinderen die aangeven dat hun overleden vader of moeder altijd graag bij mij in de haven was. Ook heb ik regelmatig passanten die door ziekte, een transplantatie of andere reden tijdelijk dicht bij het UMCG-ziekenhuis moeten zijn – mensen met een bijzonder verhaal, voor wie ik graag even tijd maak.”

Hoe typeer je de haven?
“Het is een stadshaven waar van alles voorbij komt. Van zwervers tot luxebooteigenaren, van doorgewinterde wereldzeilers tot provinciale watersporters die heerlijk door Groningen varen. We zitten aan de Staande mastroute, de binnendooroptie naar het noorden met slecht weer of wind uit het noorden. Maar er komen hier ook veel watersporters speciaal voor de stad, voor de gezelligheid en cultuur van Groningen. En vergeet niet de prachtige natuur: ’t Reitdiep is Werelderfgoed in Nederland. Ik zeg wel eens ‘Groningen is klein Amsterdam’: gezellig, hip en overzichtelijk. Je staat binnen vijf minuten onder de Martinitoren.”

Wat maakt het werk als havenmeester zo leuk?
“Dat online reserveren en betalen komt er bij ons niet in; ik vind het veel te leuk, dat contact. Dat merk ik ook aan onze passanten. Er is altijd wel een plekje voor je te vinden. In de winter hebben we zo’n 35 tot 40 vaste ligplaatshouders in de haven, een klein dorpje midden in de stad. Naast de drukke zomer is dat een bijzondere tijd van het jaar.”

Lees ook: Havenmeester Kees kan zijn werk oneindig blijven doen

Omslagfoto en foto: Jan Buwalda Fotografie

Last modified: 6 juli 2022
Sluiten