Bestemmingen

Goed voorbereid op vakantie met deze 5 Vaarwijzers

Wij helpen je een beetje op weg

13:47

Nog even en de zomervakantie gaat van start. De voorpret, waar ook het plannen van de zeiltocht bij hoort, is begonnen! Waar gaat de reis naar toe? Blijf je lekker in Nederland of zoek je het verderop? Om je op weg te helpen, hebben we vijf Vaarwijzers voor je op een rijtje gezet waarin je meer informatie vindt over de verschillende vaargebieden.

Op naar het wad!

Ontdek de vaargebieden tussen Den Helder en Sylt met Vaarwijzer De Waddenzee. Je vindt in dit exemplaar uitgebreide informatie over waddenhavens en waddenroutes. De auteur Jan Heuff woont en werkt op Terschelling en zwerft al zijn hele leven over de wadden. Tijdens zijn vaartochten houdt hij de veranderingen van geulen, wantijen en havens nauwlettend in de gaten. De informatie komt dus uit eerste hand.

Navigeer over weidse meren en beschutte kanalen

Met Vaarwijzer Nederlandse binnenwateren ontdek je moeiteloos de vele mogelijkheden om door Nederland te varen. Zowel over weidse meren en drukke rivieren als via beschutte kanalen en slootjes. Behalve een groot aantal foto’s en kaarten, vind je in deze gids tips voor het voorbereiden van een tocht. Bovendien is er een uitgebreid hoofdstuk over de staandemastroute – voor hen die met een hoge mast door de lage landen willen varen. Een echte musthave voor aan boord dus!

Van zeearmen tot de Ooster- en Westerschelde

Tussen Dordrecht en Zeeuws-Vlaanderen ligt een vaargebied van ongekende variatie. Voor veel watersporters is de Delta het eerste gebied waar ze geconfronteerd worden met echt stomend water. Voor wie voorzichtig wil beginnen zijn er de afgesloten zeearmen, zoals de Grevelingen en het Veerse Meer, maar voor iedereen die de eerste stappen van het zeilen op groot water goed doorstaan heeft vormen natuurlijk de Oosterschelde en de Westerschelde, met hun getijen en grote oppervlakten aan open water, het echte werk. Bovendien wordt uitgebreid aandacht besteed aan tochtplanning. Vaarwijzer Het Deltagebied bevat gedetailleerde vaaraanwijzingen, opgesplitst in zes vaargebieden: Zuid-Hollandse stromen, Grevelingen, Oosterschelde, Veerse Meer, Westerschelde en Noordzee.

Waag je buitengaats

De kust van de Lage Landen is een van de gevaarlijkste ter wereld. Er is nauwelijks een plaats om te schuilen, stroom, brekers en deining kunnen een groot gevaar vormen en op onhandige plekken liggen zandbanken. Maar het is er zo adembenemend mooi! Michiel Scholtes trok van Nieuwpoort naar Delfzijl en sprak met zeilers, reddingbootschippers en vuurtorenwachters. In samenwerking met de auteurs van een aantal andere Vaarwijzers en de reddingsmaatschappij KNRM ontstond een praktisch naslagwerk, waarmee zeilers de aanloop van een van de havens of zeegaten op verantwoorde wijze kunnen uitvoeren. Scholtes beschrijft de bekende havens en routes, waagt zich daarbij vaak stijlvol buiten de gebaande paden en geeft, behalve dat hij aanwijzingen verschaft voor het varen zelf, ook zijn eigen ervaringen weer. Kortom: Vaarwijzer De Noordzeekust is een onmisbaar boek voor iedereen die zich buitengaats waagt.

Over de Franse charme en Britse sfeer

Nederlandse zeilers die binnen een vakantie iets beter weer zoeken, richten de boeg naar het zuidwesten. Tussen Franse charme en Britse sfeer ligt een uitdagend vaargebied. Het Kanaal, zowel aan de Franse als aan de Engelse kant, staat bekend om zijn sterke stromingen, afwisselende weersomstandigheden en prachtige land- en zeeschappen. Kun je, als je voor deze richting kiest, wel wat hulp in de vorm van een boek gebruiken? Leg dan Vaarwijzer Het Kanaal op de kaartentafel! Auteur Clemens Kok neemt je mee langs de kusten van Normandië en Bretagne, de Engelse zuidkust, de Kanaaleilanden en de Scillies en geeft praktische adviezen met betrekking tot de te volgen route, weersomstandigheden en betonning, maar brengt bovenal zijn tomeloze enthousiasme over voor bijzondere ankerplaatsen en pittoreske haventjes.

Vaarwijzer Het Kanaal

Alle Vaarwijzers

Staat jouw vaargebied er niet tussen? Er zijn nog meer Vaarwijzers en welke dat zijn, zie je hier.

Omslagfoto: © ANP/Koen van Weel

Tags: Last modified: 27 juni 2023
Sluiten