Met de vinger op de zeekaart afdwalen naar een tropisch eiland… Deze coronawinter is hét uitgelezen moment om te dromen over spannende zeilbestemmingen. Misschien is die droom wel dichterbij dan je denkt?
Zoek het niet te ver
Elk eiland is uniek. Omdat ze vaak moeilijk te bereiken zijn moet je ze als het ware ‘verdienen’. Met een zeilboot heb je een streepje voor, want geen enkel ander transportmiddel biedt een mooiere overgang naar een eiland. Eenmaal aangemeerd betreed je een andere wereld. Of zoals Toine Heijmans het zo prachtig omschreef in de septembereditie van Zeilen:
“Eilanden moeten op zichzelf staan, een eigen wereld vormen en vervormen met de tijd, je moet erin kunnen verdwijnen – dat is de reden van hun bestaan en de reden erheen te zeilen; alsof je door een gordijn vaart naar een andere werkelijkheid.” (Ode aan mijn eiland, Zeilen 09/2020)
Het mooiste is dat je ze niet altijd ver moet zoeken. De onderstaande tips kun je allemaal binnen een redelijke vakantietijd bezeilen en bezoeken. Verdwijn alvast mee in deze archipel aan eiland-inspiratie.
1. Fair Isle
59°32’17.99″NB – 1°37’12.59″WL
Het meest afgelegen, bewoonde eiland van het Verenigd Koninkrijk is een parel vanjewelste. Het is het meest zuidelijke eiland van de Shetland eilanden en ligt tussen de Orkneys en de Shetland eilanden in. Het eiland werd beroemd om zijn wollen truien, maar het ontvangt de laatste jaren vooral bezoek van vogelliefhebbers en zeilers. De kleine haven, waar ook een ferry aanmeert, ligt aan de noordoostkant van het eiland. Je ligt er niet altijd even beschut, dus hou het weer goed in de gaten. Fair Isle huisvest een heleboel vogelsoorten en tot recent ook een prachtig vogelobservatorium. Helaas brandde het gebouw in 2019 volledig af. Voor de wederopbouw worden er nu donaties verzameld. Laat het geen domper zijn, maar ga het eiland bezoeken. Een zonsondergang op de heuvels van Fair Isle, wanneer de papegaaiduikers hun jongen komen voeden, is gewoonweg magisch. De natuur zorgt voor de mooiste spektakels.
Kom hier meer te weten over Fair Isle.
2. Bornholm
55°05’48.2″NB – 14°41’35.2″OL
Dit Deense eiland wordt vaak maar vluchtig bezocht tijdens een rondje Oostzee, maar voldoet uitstekend als bestemming op zich. Een typische haven in Bornholm ligt uitgehouwen tussen de rotsen, in een charmant vissersdorpje. Bovendien kun je vanuit Bornholm perfect nog twee andere interessante eilanden bezoeken; Christiansø en Frederiksø. Deze twee eilanden liggen op zo’n 10 mijl oostelijk van Bornholm. Ze liggen vlak naast elkaar en zijn verbonden met een loopbrug. Sinds de 17de eeuw zijn ze in het bezit van het Ministerie van Defensie en dat is eraan te zien. Een tijdje fungeerden de eilanden als staatsgevangenis, maar nu vind je er vooral een vredig, authentiek dorp waar trekvogels geteld worden in het onderzoeksstation.
Nog meer redenen om naar Bornholm te zeilen én een gratis vaargids vind je hier.
3. Hidra
58°13’00.7″NB – 6°36’11.5″OL
In de scheren van Noorwegen vind je eilanden in overvloed. Meestal liggen deze rotsachtige, vaak met bruggen verbonden eilanden niet ver van elkaar of het vaste land. Daarom zijn het misschien geen échte eilanden, maar toch zijn ze vaak van zo’n onmetelijke schoonheid dat ze ook in deze lijst een plek verdienen. Neem nu Hidra, een prachtig eiland aan de zuidkant van Noorwegen en een perfecte plek om aan te lopen na een oversteek uit Nederland of Denemarken. Voorzie wel genoeg proviand, want bevoorrading is hier duur en beperkt. Aanmeren doe je aan een kleine steiger van het restaurant, terwijl de geiten op de bergen rondom op je vingers kijken. Bovenop de top kan je genieten van een geweldig uitzicht over de zee.
Droom alvast weg bij deze dronebeelden.
4. Helgoland
54°10’57.3″NB – 7°53’05.3″OL
Bij sommigen doet dit eiland vooral denken aan dronken Duitse toeristen die taxfree komen winkelen, maar Helgoland is wel heel wat meer dan dat. Dit roodkleurige rotsachtige eiland in de Duitse bocht is een buitenbeentje. Het huisvest een grote kolonie Jan Van Genten en dat is best indrukwekkend om te zien – en te ruiken. Daarnaast zie je nog duidelijke sporen uit het verleden in Helgoland . Tijdens de twee wereldoorlogen was het een Duitse legerbasis met onder andere een haven voor onderzeeërs – en een ware nachtmerrie voor zij die er dwangarbeid moesten verrichten. In 1947 bliezen de Britten de bunkers en militaire voorzieningen op met maar liefst 6.700 ton explosieven. Vandaag staat Helgoland onder zeilers bekend als steunpunt in de Duitse Bocht; de aanloop is in vrijwel elk weertype mogelijk. Je moet er gewoon ooit een keer geweest zijn. Bovendien is het er best gezellig; je ligt er al gauw vijf dik. Normaal gezien worden er in Helgoland heel wat zeilevenementen georganiseerd, maar het is afwachten wat 2021 ons brengen zal.
Lees hier meer over zeilen in de Duitse Bocht.
5. Scilly eilanden
49°55’01.8″NB – 6°20’00.0″WL
Een subtropische archipel dichtbij huis. Hoewel dichtbij relatief is, subtropisch is het zeker. Dankzij de warme Golfstroom genieten ze op de Scilly’s van een klimaat waar ze in de rest van het Verenigd Koninkrijk alleen maar over kunnen dromen; turquoise zeewater en witte stranden, ‘you get the picture’. Dus waarom één eiland uitkiezen als je kan eilandhoppen bij de vleet? Ga er ankeren, snorkelen, wandelen en geniet van een ‘sundowner’ op het strand terwijl je zeilplannen maakt voor de volgende dag. Hoeveel mooier kan eilandhoppen worden?
Herlees het reisverslag Subtropische bestemming binnen handbereik in Zeilen 04/2019.
Tags: Bornholm, eilanden, Fair Isle, Helgoland, Hidra, Scilly Last modified: 18 maart 2021