Zeemanschap

Do’s en don’ts om warm te blijven

16:07

De temperatuur zakt weer onder nul. Wil je deze winter toch warm door blijven zeilen? We geven je een aantal do’s en don’ts om warm te blijven tijdens je winterse zeiltocht.

Goed idee

WinterWol: De meeste technische kleding – uitzonderingen daargelaten – is van polyester of polyamide. Fleece geldt als synthetische vervanger voor wol. Wol stinkt minder snel dan synthetische producten, maar houdt veel meer vocht vast.

Skihandschoenen: Hoewel we hierbij een kanttekening moeten plaatsen die ook geldt is voor dons. De gemiddelde skihandschoen is niet berekend op een flinke regenbui en doorweekt gemakkelijk. Eenmaal nat isoleert zo’n handschoen nauwelijks meer en krijgt u hem nog maar moeilijk aan of uit. Er op de hand lijnen mee aantrekken is ook niet zo’n goed idee. Daar is een skihandschoen meestal niet stevig genoeg voor. Blijft hij droog, dan is hij heerlijk warm.

Vissershandschoenen: handschoenenGegarandeerd niet ademend, maar zeker waterdicht. Gecombineerd met een fleece of wollen binnenhandschoen een beproefde combinatie en bovendien niet duur. Wel wat onhandig voor het knoop- en breiwerk aan boord.

Reserve: Mochten uw sokken of handschoenen toch nat worden, dan kunt u het best een droog paar aantrekken. Toegegeven, het is een open deur, maar hebt u bij het winterzeilen altijd een paar reservehandschoenen mee?

Insmeren met vaseline: De vaseline isoleert, waardoor de huid het minder te verduren krijgt. Let er bij gebruik van andere crèmes op dat ze geen water bevatten, anders kan het middel erger zijn dan de kwaal. Lekker warm of niet, al dat plakkerige spul wordt wel een bende.

Geen goed idee

Bij dit geheel sluitend dekzeil is ook nog eens nagedacht over de bescherming van de verstaging en lijnen. Er kan eveneens geen water of sneeuw naar binnen sijpelen.

Donsjas: Als dons nat wordt, vermindert het volume drastisch en verliest het zijn isolerende werking. In zeer natte omstandigheden is dons dus geen goed idee. Moet u aan boord actief zijn – tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld – dan kan dons ook gemakkelijk té warm zijn, waardoor het zweet u over de rug loopt. Moet u lang stilzitten – bij een lange oversteek bijvoorbeeld – dan kan een met dons gevulde tussenlaag uitstekend werken. In de praktijk komt dat nauwelijks voor.

Twee paar sokken: U hebt uw laarzen in de juiste maat gekocht en ze zijn erop gebouwd ruimte te hebben voor één paar voeten en één paar sokken. Met twee paar sokken, zeker als ze dik zijn, wordt de doorbloeding van de voeten belemmerd. Dat ene dure paar skisokken (van wol of een synthetische stof) is de investering dubbel en dwars waard.

Plastic zakjes om de voeten: Door het plastic kan transpiratievocht niet weg, waardoor uw sok en/of uw huid nat wordt. En nat worden betekent koud worden. De enige uitzondering geldt voor zwaardbootzeilers met wetsuit, die toch al nat worden. Het doorlaten van transpiratie is dan minder belangrijk dan het buitenhouden van het koude water.

Tekst: Marinus van Sijdenborch

Tags: , , Last modified: 28 april 2021
Sluiten