OUD

200 Myls SOLO van start met typisch Hollands weer

11:40

Woensdagmorgen om 7:00 uur is de 200 myls SOLO van start gegaan, dit voor de 24e keer. Met maar liefst 140 boten aan de start is dit een wedstrijd van formaat. We spraken de organisatie vanmorgen over de start, wedstrijd, condities en het weer.

“Bij de 200 myls solo kunnen de deelnemers zelf kiezen welke baan (route), van uiteraard 200 mijl lang, ze gaan varen. Hier kan dus een tactische keuze worden gemaakt, afhankelijk van de omstandigheden, de zeiler en/of de boot. Voor deze keer staat het getij heel gunstig om voor de baan langs de kust te kiezen. Maar er wordt met name aan de kust ook veel wind verwacht, dus dat zijn overwegingen die de zeilers zullen meenemen. Gisteren avond tijdens het palaver, was het zoals altijd weer gezellig druk en was de meeste gehoorde vraag: ‘Welke baan ga je zeilen?’. En ook vandaag zullen er deelnemers zijn die al wel hebben besloten om wel of niet via de kust te gaan, maar nog geen duidelijk plan voor een definitieve baankeuze hebben. Van vier van de vijf banen zijn de eerste rakken tot aan Enkhuizen gelijk en hoeft er daar pas gekozen te worden. De verwachting is, gezien de windomstandigheden dat er tegen het einde van de middag vele zullen stoppen voor de 1e rustperiode en morgen een lange dag gaan maken. We gaan dan zien welke baan de voorkeur heeft bij de deelnemers. Gedurende de komende dagen zullen ze perioden met veel en met weinig wind krijgen en ook perioden met zon en met regen. Kortom een echt Hollandse editie.” aldus wedstrijdleider Mariëlle van der Starre.

De 200 Myls SOLO is een jaarlijks solozeilevenement voor monohulls dat 2 oktober begint in Lelystad. Tot maximum 140 deelnemers starten op woensdag tussen 7.00 en 10.00 uur. De zeilers hebben de keuze uit vijf banen van elk 200 zeemijl. De windkracht, -richting en het tij zijn daarbij doorslaggevend. Op zondag 6 oktober moeten de solozeilers voor 12.00 uur de finishlijn voor Lelystad weer passeren.

“Het palaver gisteravond was nog erg ontspannend met een briefing en diner. Vanmorgen vroeg zware regen en harde wind, niet echt uitnodigend om van start te gaan. Ik hoorde de eerste boot rond 6:30 de haven vertrekken, toen heb ik me nog even een keer omgedraaid. Ik ben om 8:30 van start gegaan, toen was het droog. Tot op heden één bui over me heen gekregen. Ik ben nu ten hoogte van sportboei EA 1, en ga richting de sluis van Enkhuizen. Ik ben van plan baan 4 of 5 te varen. Om me heen zie ik boten met spi of gennaker varen, dat sla ik even over. De volgende bui zie ik in de verte aankomen, daar zal wel weer harde wind uit komen. De wind varieert ontzettend: van 8 tot 26 knopen…bikkelen!” verteld Theo Hin ons vanmorgen aan de telefoon. Vice-voorzitter van de 200 Myls SOLO, en zeilt momenteel mee op zijn Hanse 400. Dit is de 14e keer dat hij aan de race mee doet. We wensen hem en alle andere deelnemers ontzettend veel succes de komende dagen!

Onderweg dient iedere schipper in totaal minimaal 27 uur rusttijd te nemen, verdeeld over tenminste drie afzonderlijke periodes. Van die rustperiodes dient er tenminste één voor anker liggend te worden doorgebracht. De schuttijden worden eveneens als rust geklokt. Van de vier banen hebben er twee een zilte route. Het totale wedstrijdwater beslaat het Markermeer, IJsselmeer, de Waddenzee en Noordzee. En er wordt gestreden volgens een handicapsysteem met alleen de lengte waterlijn als enige variabele. Die formule is gekozen om het evenement toegankelijk te houden voor elk type deelnemer, om zonder kosten of moeite een handicap te krijgen en dat die niet te optimaliseren is door de fanatiekste deelnemer met de meeste financiële middelen.

Voorafgaand aan de start is er een gezellig en informatief palaver. Tijdens het palaver krijgen de deelnemers een logboek uitgereikt, die ze dienen in te vullen. Ook krijgen ze een tracker mee, waardoor de uitslag semi-automatisch verwerkt wordt en het thuisfront steeds kan zien waar de zeiler is, hoeveel die al afgelegd heeft en hoever er nog gevaren moet worden.

Klassieker

Deze Nederlandse klassieker onder de solisten werd in 1996 voor het eerst door de initiatiefnemer Jan Luyendijk georganiseerd. Daarna vond het evenement jaarlijks plaats, totdat hij in 2007 ernstig ziek werd. De race werd afgelast en Jan Luyendijk overleed later dat jaar aan de gevolgen van zijn ziekte. Zijn geesteskind werd voortgezet in een stichting.

Meer informatie over de 200 mijls vind je hier

(c) Foto’s: organisatie 200 Myls SOLO / Theo Hin

 

Tags: Last modified: 19 maart 2021
Sluiten