Ro 260

08:56

Conclusie

We blijven na de proefvaart bij de Ro 260 met gemengde gevoelens achter. Enerzijds spreekt het ‘self reliancy’- concept ons sterk aan. De 260 is een kleine boot waarop alle functies aanwezig zijn om een langer verblijf aan boord mogelijk te maken. Dit is een boot die het op kustwateren en binnenwater aardig zal doen.

Aan de boot is ontwerpcategorie B toegekend, dat wil zeggen dat hij geschikt wordt geacht voor volle zee. Dat vinden we jammer. De resistentie tegen golven en brekers is voor open zee onvoldoende. We vinden de boot wel geschikt voor open en kustwateren, zoals IJsselmeer en Waddenzee. Het zou beter geweest zijn als dat ook in de C-ontwerpcategorie tot uiting was gekomen.

De zeileigenschappen vinden we matig, de koersstabiliteit met name aan de wind slecht en de balans onder zeil gering. Een en ander zou wel wat kunnen verbeteren als er een betere genua op staat. De inrichting van het lopend want laat te wensen over en de motor is slecht ingebouwd. Daar wordt overigens reeds een levendige correspondentie over gevoerd tussen werf en importeur.

De importeur Enjoy Sailing heeft een aantal Ro 260’s in de verhuur en wil met aspirantkopers best praten over de huurprijs. Mocht u overwegen de boot aan te schaffen, dan kunt u dus de boot zelf testen. Waar de Ro 330 bij ons een positieve indruk achterliet, doet de Ro 260 dat beduidend minder. We kijken verlangend uit naar de Ro 400 die in de loop van dit seizoen gelanceerd wordt. Dat is een maat waarin de verhoudingen evenals bij de 330 veel evenwichtiger kunnen zijn.

Specificaties

Titel
De tol van ruimte onderdeks
NummerJaargang
062003
Merklogo
MerkType
Ro 260onbekend
Testomstandigheden
IJsselmeer, Wind N 2/3
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Barracuda Yacht DesignRonautica
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Enjoy Sailingonbekend
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
7.15onbekend
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
onbekend2.99
KielsoortDiepgang Standaardkiel
onbekend1.55
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
onbekend2.2800onbekend
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
35.8Grootzeil, rolgenua
IJPE
onbekendonbekendonbekendonbekend
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Volvo Penta201010Saildrive
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
77100onbekend
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
onbekendonbekendonbekendonbekend
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
47630onbekend64000onbekend
Specificatietoelichting

De Standaard-luxeprijs dient voor prijsvergelijking. In deze prijs zijn alle extra’s berekend die sommige importeurs in hun standaardpakket aanbieden. Doorgaans zult u dus goedkoper uit zijn dan in de standaard-luxeprijs berekend. Bij deze standaardluxeprijs zijn als extra’s berekend: dieptemeter/log , walstroomaansluiting, heteluchtverwarming, warmwaterboiler, koelcompressor, barometer, windelektronica, GPS, marifoon, ankerketting + lijn + voorloop,radarreflector, antifouling, transport naar Nederland en optuigen.

Last modified: 28 maart 2011
Sluiten