Jeantot Privilege 37

10:15

Conclusie

Wat ons het meeste bijbleef van de Privilege 37 is z’n grote luxe en de zorgvuldige afwerking. Ook de indeling heeft veel aantrekkelijke kanten waarvan de overvloed aan ruimte en de goede privacy belangrijke elementen zijn. Wie hecht aan snel en sportief zeilen wordt heel wat minder bedeeld. De balans tussen comfort en zeileigenschappen slaat duidelijk door naar de eerste. Het jarenlang varen in boten met een romp heeft ongetwijfeld onze denkbeelden en normen bepaald.

Onze drang om de Privilège te willen vergelijken met traditionelere toerboten hebben we moeten onderdrukken; daarvoor zijn de onderlinge verschillen te groot. Wanneer de importeur deze Jeantot echter als een echte lange-afstandszeiler aanprijst vinden we dat we zo’n vergelijking wel mogen maken en dan signaleren we een aantal minpunten. De plaats van de stuurman die onbeschermd is voor weer en wind, de zitplaatsen in de kuip die al even weinig beschutting bieden, de geringe brandstofvoorraad en de grote glazen schuifdeuren tussen Lip en kajuit zouden zeker aanpassing vereisen. Ook het ontbreken van de mogelijkheid binnen te sturen vinden we jammer.

Grote luxe toercatamarans zijn vooral populair in tropisch blauwe vaargebieden, in onze streken zien we ze niet vaak. Of de Privilège 37 daar verandering in gaat brengen betwijfelen we. Nog afgezien van de prijs is het overduidelijk dat de ontwerper van deze boot geen visioenen heeft gehad van de koude Noordzee. Wie zich aangesproken voelt door het catamaranconcept, in de gelegenheid is er het juiste vaargebied bij te kiezen en niet opziet tegen de hoge aanschafprijs zal van de Privilège 37 ongetwijfeld veel plezier hebben, maar wanneer een van die drie elementen ontbreekt zullen er alternatieven voorhanden zijn.

Specificaties

Titel
Zeilen met de Jeantot Privilege 37
NummerJaargang
071998
Merklogo
MerkType
Jeantot Privilege 37onbekend
Testomstandigheden
IJsselmeer, Wind NO 4/5
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Mare LombardJeantot Marine
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Multihull Marineonbekend
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
11.1310.37
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
Polyester6.56
KielsoortDiepgang Standaardkiel
Overige1.20
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
onbekend6.5onbekend16.65
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
76Incedences
IJPE
onbekendonbekendonbekendonbekend
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
2*Yanmaronbekend2*27onbekend
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
2*90470onbekend
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
onbekendonbekend4onbekend
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
220083onbekendonbekendonbekend
Specificatietoelichting
onbekend
Last modified: 21 maart 2011
Sluiten