Fountaine Pajot Orana 44

16:08

Conclusie

De ervaring met deze Orana 44 leidt niet tot een eenduidig oordeel. Enerzijds betreft het een fraaie toercatamaran met veel licht, ruimte en comfort. Anderzijds is er nogal wat aan te merken op de dekindeling, afwerking en technische installatie.

Wat de zeilprestaties betreft: in de eerste plaats heeft de boot wind nodig. Dat hadden we bij de proefvaart. We vermoeden dat de boot voor goede prestaties een wind van meer dan dertien knopen nodig heeft. Scherp aan de wind en op heel ruime koersen presteert de boot minder. Het bereik van goede prestaties ligt tussen de 60 en 150 graden vanaf de windrichting. Het gebrek aan hoogte wordt ten dele gecompenseerd door de vrij hoge snelheid, maar de aandewindse Velocity Made Good blijft achter bij die van een vergelijkbare enkelromper.

Toercatamarans zijn duur. Dat is ook wel begrijpelijk. In wezen koopt u twee smalle boten met een tussendek met één tuigage en twee motoren. Een meerprijs ten opzichte van enkelrompers van dezelfde lengte is dus aanvaardbaar. Dat neemt niet weg dat ons zowel de prijs ‘vanaf’, als de berekende standaardluxeprijs aan de hoge kant lijken.

Specificaties

Titel
Wat een ruimte
NummerJaargang
082010
Merklogo
MerkType
Fountaine Pajot Orana 44onbekend
Testomstandigheden
IJsselmeer, Wind 4
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Joubert & MercierFountiane Pajot
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Jan de Boer CatamaransPassion
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
13.1012.65
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
onbekend7.35
KielsoortDiepgang Standaardkiel
onbekend1.20
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
onbekend9.8onbekend19.33
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
109.5onbekend
IJPE
onbekendonbekendonbekendonbekend
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
2*Volvo Pentaonbekend30Saildrive, tweeblad vaste schroef
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
4002*265onbekend
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
44812
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
382585Vaarklaar473500onbekend
Specificatietoelichting

De standaardluxeprijs is berekend ten behoeve van de prijsvergelijking. Hierbij zijn alle extra’s berekend, die een andere importeur bij de prijs in rekent. Vaak zijn de toevoegingen in uw ogen misbaar. U zult in de praktijk dus minder kwijt zijn dan onze standaardluxeprijsberekening aangeeft.

Gezien de schaarste aan teak en de omstandigheden waaronder wilde teak wordt gewonnen, vermelden we geen teakproducten bij de standaardvoorzieningen, noch bij de extra’s. In de standaardluxeprijs van de Orana 44 zijn de volgende voorzienigen extra toegevoegd: de luxe Meastro-uitvoering, het ‘oceaanpakket’ met gordijnen, stuurstoeltje, zeewaterpomp, dekdouche, twee zitjes op de preekstoelen, davits voor de bijboot, een navigatie-unit, VHFantenne in de mast en bedrading, 6 fenders en landvasten, volledig doorgelat grootzeil, lufcars, lazy jacks, anti-UV strips op de genua, genuarolreefinstallatie, elektrische lier, gordijnen in de salon, kuipkussens, radio/cd/MP3-speler, 4 luidsprekers, warm water voor de dekdouche, elektronica pack met stuurautomaat, gps, VHF, walspanning en 60 A acculader, elektrische ankerlier, lazy bag, vuilwatertank, primer en antifouling.

Daarnaast: 12 V 130 liter koelkast, 12 V 90 liter vriezer, multifunctionele plotter met gps, 9 KW, 230 V/50 Hz generator, bimini en verwarming.

Last modified: 23 maart 2011
Sluiten