Archambault 31

09:37

Conclusie

De A31 is een echte zeilboot. De zeileigenschappen zijn uitstekend, de trimmogelijkheden een lust. De boot is weliswaar ietsje zwaarder dan de oudere broer, maar de lichtweereigenschappen zijn uitstekend. De A31 is een lichte ragbak en biedt al het zeilplezier dat u zult kunnen wensen. De kuip is met zorg ontworpen en daardoor opmerkelijk functioneel. De boot is met een pink te besturen. De A31 is een boot voor een actieve bemanning.

Het kapseisrisico, dus het gevaar dat de boot door een grote breker die dwars invalt kan kapseizen, is relatief hoog. De Capsize Risk Factor is 2,18 terwijl kleiner dan 1,98 gewenst zou zijn. Maar dat geldt ook voor andere lichte boten, zoals de Jeanneau Sun Fast 3200 (CFR 2,26) en de J/97 (CR F 2,10). Dergelijke boten kunnen echt slecht weer best overleven, maar vragen onder die omstandigheden wel actief sturen.

De boot is ook geschikt voor (actieve) toervaart, maar is sober uitgerust. Het interieur van de bovengenoemde Jeanneau is verrassender en die op de J en de Elan luxueuzer. Daar staat tegenover dat de A31 met een basisprijs van 92.000 euro in vergelijking tot andere ragbakken, zoals de Sun Fast 3200 en de J/97 opmerkelijk gunstig is geprijsd. Dat beeld wordt ook bevestigd door de standaardluxeberekening, waarbij de boten op een gelijk uitrustingsniveau worden gebracht.

Specificaties

Titel
Een heerlijk ragbak
NummerJaargang
032010
Merklogo
MerkType
Archambault 31onbekend
Testomstandigheden
IJsselmeer, Wind 3/4
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Joubert Nivelt & MercierBateaux Archambault
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Bach YachtingWestdiep Yachting Center
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
9.558.08
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
Polyester3.23
KielsoortDiepgang Standaardkiel
Vinkiel1.90
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
onbekend3.053100onbekend
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
51.5Geen
IJPE
12.113.6712.084.06
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Nanni2.14 SD 14CVonbekendSaildrive
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
30100onbekend
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
onbekend246
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
92000Vaarklaar137000+41%
Specificatietoelichting

De standaardluxeprijs is berekend ten behoeve van de prijsvergelijking. Hierbij zijn alle extra’s berekend, die een andere importeur bij de prijs in rekent. Vaak zijn de toevoegingen in uw ogen misbaar. U zult in de praktijk dus minder kwijt zijn dan onze standaardluxeprijsbereke- ning aangeeft. Voor de standaardluxeprijs zijn de volgende extra’s berekend: acculader, walstroom, boiler met warmwatercircuit en kuipdouche, buiskap, ankerrol, zwemtrap, Easy-pakket met doorgelat grootzeil, 105% genua, lazy bag, genuahoes, genuarolreefinstallatie (Facnor), 2 meerklampen, 4 bull eyes, 20 meter 8 mm lijn, stelposten voor elektronica (wind, snelheid, diepte, temperatuur, marifoon, kaartplotter met gps en antenne), Webasto heteluchtverwarming, epoxyprimer op het onderwaterschip en antifouling, driekleurentoplicht en ankerlicht, ankerkluis, stuurauto- maat, radio/cd-speler, windex, koelkast, een stelpost van 7.000 euro voor grootzeil en genua, afleverkosten en vaarklaarmaken, een stelpost van 7.000 euro voor transportkosten. Gezien de schaarste aan teak en de omstandigheden waaronder wilde teak wordt gewonnen, vermelden we geen teakproducten bij de standaardvoorzieningen, noch bij de extra’s.

Last modified: 12 mei 2011
Sluiten