Actueel

Zoektocht naar beller met valse noodoproep

12:56

Op 20 december sloeg de bemanning van een zeilboot, waar vermoedelijk vijf mensen aan boord zouden zijn, rond 18.30 uur alarm via 112. Na de melding is er direct een grote zoekactie op touw gezet. De actie die uren heeft geduurd, heeft tot niets geleid. Nu lijkt het er sterk op dat het om een valse melding gaat. Daarom is de kustwacht op zoek naar de beller om de kosten van de reddingsactie te verhalen.

Donderdagavond 20 december hebben vier reddingsboten, een politiehelikopter, een ‘search and rescue’-helikopter en een vliegtuig van de kustwacht gezocht naar het schip in nood voor de kust van Ouddorp. De zoekactie ging de volgende ochtend verder met een vliegtuig en meerdere reddingsboten. Alles zónder resultaat. Er blijkt ook niemand als vermist te zijn opgegeven. Daarnaast lijkt het onwaarschijnlijk dat de boot gezonken is, want dan hadden er wel delen van de boot of boottoebehoren gevonden geworden.

De hoge kosten verhalen

De kustwacht is er vrijwel zeker van dat de melding fake is. Het alarmnummer blijkt te zijn gebeld met een mobieltje waar de simkaart was uitgehaald. In zo’n geval kun je wel nog altijd 112 bellen. De kustwacht wil weten wie de beller is en de hoge kosten van de operatie op hem verhalen. Ook zal er aangifte worden gedaan. Al met al ging het om een grote zoekactie die zeker tienduizenden euro’s heeft gekost.

Omslagfoto: Wikimedia Commons

Tags: Last modified: 24 december 2018
Sluiten