Actueel

Zoef zeilt Nacht en Ontij race (toch niet, afgelast)

10:05

Het weekend dat de zomertijd naar wintertijd wordt omgezet, wordt de Nacht en Ontij race gevaren. Wat ooit begon met vijf boten die als seizoensafsluiter nog een weekendje Terschelling deden, is tegenwoordig een goedgeorganiseerde race met dit jaar 117 boten aan de start, waaronder redactieboot Zoef. Dit vraagt een goede voorbereiding en een bestuur wat zaken strak regelt.

“Het is een mooie wedstrijd voor ieder wat wils. Je kunt een strakke wedstrijd varen, maar ook gewoon lekker op het Wad varen. Eindpunt is voor iedereen het eiland Terschelling. Naast dat de wedstrijd uiterst zorgvuldig wordt opgezet, is het sociale gebeuren rondom de wedstrijd ook goed verzorgd. We zorgen voor een DJ in Harlingen, een band op Terschelling en we hebben een happy hour.” aldus voorzitter Peter Aukema. Eén van de drie oprichters van de race. De andere twee zijn de Snekers Harry Amsterdam en Sipko Zwart.

De nacht en ontij race

Een zeilevenement waarbij gezelligheid en sportief zeilen centraal staat. De naam doet vermoeden dat er bij nacht wordt gezeild, het bestuur is echter van mening dat de nacht zich beter leent voor andere activiteiten. Bijzonder aan de wedstrijd is de start op handicap, degene die het eerst bij Terschelling finisht, wint de wedstrijd. Een team van onafhankelijke deskundigen bepaalt aan de hand van de wind, getij en SW/GPH informatie op donderdagavond voor de wedstrijd, de starttijd van iedere deelnemer. De nacht en ontij race wordt sinds 1997 georganiseerd en is sindsdien voor veel zeilers de perfecte seizoensafsluiting.

“De weersomstandigheden zien er voor het weekend gunstig uit. We zijn alle opties aan het bekijken, en hebben de eerste start om 11:00 uur gezet (ipv 10:00 uur) in verband met het hoogwater en de sluis die dicht blijft tot ongeveer 9:30 uur. Ook kijken we naar de start, die waarschijnlijk na het passeren van de Pollendam. Met wind uit het zuidwesten krijgen we een mooie race richting Terschelling. Met de handicapformule waar we mee werken heeft ieder schip zijn eigen starttijd, en is de eerste die op Terschelling aankomt ook de winnaar. Zoef zal met 6,20 meter waarschijnlijk als eerste van start gaan. Achteraan sluiten de grootste schepen van zeventien meter. Zo delen we alle 117 schepen op handicap in,” aldus Voorzitter Peter Aukema.

Zoef doet ook mee

“Uit alles blijkt dat de Nacht en Ontij race vooral een hele gezellige wedstrijd is waar vaarplezier voorop staat. Dit sluit goed aan bij Zeilen en zijn bemanning. We zijn redelijk voorbereid maar varen door alle drukte wel short-handed. Gelukkig gaat het flink waaien waar een klein bootje als Zoef (Beneteau First 210) voordeel van heeft. Op naar Terschelling!,” verteld Vincent Bakker van Zeilen enthousiast. Hij gaat namens Zeilen samen met Lars Bosma mee doen met onze redactieboot Zoef. Veel succes mannen!

Praktische informatie

Baan 1 (20 mijl)
Start tussen K1 en K2
Via Westmeep, Slenk en finish tussen SG 27 en SG 28

Baan 2 (19,2 mijl)
Start tussen K1 en K2
Via SM 8 (stuurboord ronden) en Schuitengat, finish tussen SG 27 en SG 28

Baan 3 (18,7 mijl)
Start tussen startschip (stuurboordzijde) en BS 24
Via SM4 (stuurboord ronden) en Schuitengat, finish tussen SG 27 en SG 28

Baan 4 (19,3 mijl)
Start tussen startschip (stuurboordzijde) en BS 24
Via SM 6 (stuurboord ronden) en Westmeep, finish tussen startschip (bakboordzijde) en NM3

* De te varen route wordt aangegeven middels getoonde cijfers op het startschip van de watersport vereniging Harlingen.

Weer zaterdag 26 oktober

Klik op het plaatje om naar Windfinder te gaan voor de actuele weersvoorspelling

Getij

Harlingen
Zaterdag 26 oktober
03:16 LW NAP: -80
08:40 HW cm: 127
16:05 LW NAP: -98
21:30 HW cm: 100

NAP Boontjes 3.20 m
NAP Schuitengat 2.70 m

Zondag 27 oktober
03:23 LW NAP: -88
08:43 HW cm: 134
16:05 LW NAP: -99
21:20 HW cm: 104

Meer over de race en het programma van het weekend vind je op de facebook-pagina van de Nacht en ontij race.

(c) Foto: Wieke van Oordt, Klaas Wiersma

Last modified: 28 oktober 2019
Sluiten