Actueel

Waterkampioen stopt na 92 jaar

13:45

De Waterkampioen gaat ermee stoppen. De ANWB maakte dat vandaag bekend middels een bericht aan relaties en adverteerders van het blad dat in 1927 werd opgericht.  Ruim negentig jaar lang schreef De Waterkampioen, over watersport en -recreatie in Nederland. Het tijdschrift is onderdeel van de ANWB.

Als reden voor dit besluit geeft de ANWB aan dat het aantal abonnees de afgelopen jaren sterk is gedaald. Hierdoor is een gezonde exploitatie binnen de ANWB-organisatie niet meer mogelijk. De abonnees worden per brief geïnformeerd bij de editie die op 5 maart 2019 uitkomt. Het laatste tijdschrift verschijnt een maand later, op 4 april. Voor duizenden abonnees betekent dat een plots einde van een vaak jarenlange relatie met het blad.

De Waterkampioen van 14 augustus 1931. (c) Koninklijke Bibliotheek

Korte geschiedenis

In 1927 geeft de ANWB De Waterkampioen voor de eerste keer uit met als ondertitel Orgaan van de afdeeling watertoerisme van den A.N.W.B., toeristenbond voor Nederland, en de Koninklijke Verbonden Nederlandsche Watersport-Vereenigingen. Het tijdschrift schrijft over alles rondom varen. Alle onderwerpen staan gerangschikt onder kopjes, zodat de lezer de artikelen over zijn favoriete tak van watersport snel kan vinden. Voor de zeiler, de motorbootvaarder en de kanoër: er was voor ieder wat wils.

En nu?

Een aantal Waterkampioen-redacteuren gaat een nieuw initiatief ontplooien onder de titel Deining Magazine. De ANWB blijft watersporters informeren via de Kampioen, ANWB.nl, nieuwsbrieven en sociale media. De ANWB blijft uitgever van waterkaarten, de Wateralmanak, cursusboeken voor het halen van het vaarbewijs en bootverzekeringen. Maar na 92 jaar is het tijdschrift De Waterkampioen niet meer.

Omslagfoto: De Waterkampioen

Tags: , Last modified: 28 februari 2019
Sluiten