Actueel

Walvis aangespoeld met maag vol plastic

14:29

Op het Filipijnse eiland Luzon is zaterdag 16 maart een dode walvis gestrand. Het dier is waarschijnlijk overleden door een zeer ernstige plasticvergiftiging, want in de maag werd maar liefst veertig(!) kilo plastic aangetroffen. Het afval bestond grotendeels uit zakken en tassen. De ongewone hoeveelheid plastic kon de maag van het jonge mannetje niet meer aan.

Zeebioloog Darrell Blatchley, van het natuurhistorisch museum D’Bone Collector op het Filipijnse eiland Mindanao, spreekt over de ernstigste plasticvergiftiging ooit. Nog nooit eerder heeft hij iets gezien als dit. Volgens Blatchley waren er verschillende soorten plastic in allerlei soorten en maten in de maag van het dier te vinden. Onder andere rijstzakken en boodschappentassen. De uitgebreide lijst met waar de maaginhoud uit bestaat, wordt binnenkort bekendgemaakt.

‘Walgelijk’

Walvissen eten plastic en ander vuilnis uit de zee op, omdat zij denken dat dit voedsel is.

Op de Facebookpagina van de zeebioloog valt te lezen dat hij de vondst ‘walgelijk’ vindt. Blatchley sluit zijn bericht af met de woorden dat overheid in actie moet komen tegen degenen die de rivieren en oceaan als afvalcontainers blijven behandelen.

Lees ook: Lust jij deze plastic soep?

Omslagfoto: Pixabay

Tags: , , , , Last modified: 18 maart 2019
Sluiten