Actueel

Twee lichamen gevonden in stuurhut van Urker viskotter

17:08

Update 01-12-2019: Marineduikers hebben op zondagochtend twee lichamen in de stuurhut van de gezonken viskotter Lummetje gevonden. Inmiddels zijn de lichamen aan land gebracht en vindt er identificatie plaats om er 100 procent zeker van te zijn dat het om de twee opvarenden gaat.

___________

Op de Noordzee ten westen van Texel is sinds donderdagmorgen 28 november, omstreeks 05:46, een grote zoekactie gestart naar de twee opvarenden van een vissersboot uit Urk. Een mijnenjager van de marine heeft de kotter, de UK-165 ‘Lummetje’ van het bedrijf J. Foppen, hoogstwaarschijnlijk gelokaliseerd op de bodem van de Noordzee, maar vanwege het slechte weer en hoge golven kunnen duikers het water niet in om dat te bevestigen.

Noodmelding

Het Kustwachtcentrum ontving donderdagmorgen een noodmelding. Deze werd gegeven door een noodbaken (EPIRB) aan boord van de viskotter UK165 met aan boord twee mannen uit Urk in de leeftijd van 27 en 41 jaar. Het schip bevond zich op dat moment ongeveer 4,3 mijl (ongeveer 7 kilometer) ten westen van Texel.

Na het noodsein, vroeg in de ochtend, werd direct contact gezocht met het schip, wat niet lukte. Op AIS- en radarbeelden is gekeken naar de locatie van de viskotter, die vervolgens van beeld verdween. De SAR-helikopter, een Kustwachtvliegtuig en reddingboten van de KNRM werden gealarmeerd. De SAR-helikopter trof in de positie een leeg reddingsvlot aan. Vanuit het Kustwachtcentrum wordt momenteel de zoekactie naar de opvarenden gecoördineerd.

Archief beeld van de UK165

Bedenkend dat sommigen van ons hier van het zomer nog langs zijn gevaren, maakt het erg concreet. Het onstuimige weer, de hoge golven en de watertemperatuur van 5-6 graden momenteel maakt de zoektocht lastig. Volg de liveblog van de Kustwacht hier.

Grote zoekactie naar opvarende viskotter UK165

Lees ook het NOS artikel + video’s over de vermissing

(c) Omslagfoto: KNRM

Tags: , , , , , , Last modified: 1 december 2019
Sluiten