Actueel

Kiran Badloe wint WK RS:X, en gaat naar Olympische Spelen

13:25

Update 29-02-2020: Kiran Badloe prolongeert in Australië zijn wereldtitel in de RS:X klasse en verzekert zich daarmee van het olympisch ticket. Van Rijsselberghe liet met de winst in de afsluitende medal race zijn klasse zien, Badloe deed echter wat hij moest doen en finishte als vijfde waardoor hij zich voor het tweede jaar op rij verzekerde van titel.

Update 28-02-2020: Op de voorlaatste dag van het Wereldkampioenschap RS:X in Sorrento, Australië brengt Dorian van Rijsselberghe de achterstand op Kiran Badloe terug tot 10 punten. Voor de afsluitende medal race, om dubbele punten, betekent het dat als Van Rijsselberghe wint, Badloe minimaal als zesde moet eindigen om de titel en dus zijn Olympische ticket veilig te stellen.

Update 27-02-2020: De strijd tussen de Nederlandse RS:X-windsurfers Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe lijkt tot aan het einde van het WK spannend te blijven. Kiran Badloe vaart de hele week al ijzersterk en voegt op donderdag twee overwinningen en een elfde plek aan zijn scorebord toe. Daarmee behoudt Badloe zijn eerste plek in het klassement. Van Rijsselberghe heeft het iets lastiger, maar blijft in de buurt van Badloe. Hij vaart een 25e, derde en vijfde plek en staat voorlopig vierde overall. Met nog 3 fleet races te gaan voor de medal race van zaterdag zullen de mannen vrijdag op scherp moeten staan, en blijven staan.

Bron updates: Redactie Life of Dorian | Lees hier de reactie van de heren: Wereldtitel en olympisch ticket voor Badloe, Van Rijsselberghe met winst naar zilver

====

(c) Richard Langdon/Ocean Images

De strijd om het Olympische ticket tussen de RS:X-windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe nadert een climax. Stond het voor deze week nog 1 – 1, alles komt aan op deze week! Wie gaat het winnende punt binnen halen? Daar strijden windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe momenteel voor, tijdens het WK RS:X. Tot en met zaterdag 29 februari in Sorrento (Australië).

Op de tweede wedstrijddag hebben Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe de spanning flink op weten te voeren. Badloe vaart, net als de eerste dag, ijzersterk. Hij finisht zijn races als tweede, eerste en eerste en klimt naar de eerste plek overall. Dorian van Rijsselberghe voer eveneens een sterke reeks en kwam zijn races als tweede, tweede en derde over de finishlijn en staat daarmee op de derde plek overall. Bij de RS:X-women staat Lilian de Geus op een momenteel derde plek. Zij finishte haar races als zesde , vijfde en derde.

(c) Richard Langdon/Ocean Images

“Deze dag is heel goed verlopen”, vertelt Badloe. “Op de club moesten we eerst even wachten tot de wind wat afnam, maar uiteindelijk hebben we drie races kunnen varen onder uitdagende omstandigheden. Lekker survivallen. Harde wind, vlagerig en ruig, dus we hebben drie keer lekker de baan over kunnen scheuren. Dat vinden we leuk!”

Na de eerste twee wedstrijddagen varen de mannen opgesplitst in een gold- en silver fleet. Voor het eerst dit WK zullen Badloe en Van Rijsselberghe in dezelfde fleet varen: “Vanaf morgen varen we in de gold fleet. Dan zitten we met z’n allen bij elkaar, dus dat wordt leuk. De punten liggen nog dicht bij elkaar, dus na morgen gaan we echt pas uitslagen zien. Ik heb er heel veel zin in!”, aldus Badloe.

(c) Richard Langdon/Ocean Images

Voor Dorian van Rijsselberghe begon het WK niet helemaal zoals hij had gehoopt, maar op de tweede wedstrijddag heeft hij zich goed weten te herpakken en zette een nette reeks bij de top neer: “Die eerste dag zit nog wel in mijn achterhoofd, met zeewier achet mijn vin tijdens een van de starts. Ik had het liever anders gezien, maar heb me goed kunnen herpakken en redelijke races kunnen varen. Ben nog niet helemaal tevreden. Zodra het geen eentjes zijn ben ik niet tevreden, dat is heel simpel. Er is dus nog wel werk aan de winkel, maar het gaat de goede kant op.” Ook Van Rijsselberghe kijkt uit naar het varen in de gold fleet: “Morgen lekker met z’n allen varen. Dan gaat het er echt om spannen!”

(c) Ayolt Kloosterboer / NOS

Update 29-02-2020: Windsurfster De Lilian de Geus heeft bij het WK RS:X de wereldtitel heroverd. Ze ging de race met een flinke voorsprong in en was voorafgaand aan de race al zeker van een podiumplek, maar moest wel zorgen dat de Israëlische Noy Drihan en Franse Charline Picon op genoeg punten achter haar bleven. Als vierde verscheen De Geus over de finishlijn. Ruim voldoende om de wereldtitel te heroveren. Voor De Geus is het haar tweede wereldtitel. In 2018 won ze, met nog een medalrace te gaan, het goud in Aarhus. In 2019 moest zij zich op het Gardameer in Italie nog tevreden stellen met het brons. Bron Team NL Zeilen

Lees hier Lilian haar reactie: Lilian de Geus herovert wereldtitel WK RS:X

Lilian de Geus, die op haar tweede wedstrijddag de derde plek weet te behouden, blikt eveneens tevreden terug op haar wedstrijddag: “Ik ben wel tevreden. Had goede starts en mijn snelheid was goed. Ik heb dus wel een stabiele serie neer kunnen zetten vandaag. Hele harde wind, dus het was wel heel hard buffelen voor mij om die zwaargewichten bij te houden, maar ben wel blij. Ja dit weer ligt me zeker. Ik heb een goede techniek, dus daarmee ook goede speed, alleen merk je toch wel dat de dames van rond de 65 kilo toch wat makkelijker hun board op het water houden en daardoor iets harder gaan. Maar dat compenseer ik met mijn techniek en door slim te varen. Het was redelijk tricky op de baan, dus je kon zo je momentjes pakken om er dicht bij te liggen.”

Een unieke situatie

Coach Aaron McIntosh, die beide mannen onder zijn hoede heeft, liet zich ook vandaag niet tot een voorspelling wagen over wie deze titanenstrijd om het Olympische ticket gaat beslissen. McIntosh: “De mannen zijn er klaar voor. We hebben een goede voorbereiding gehad en de mannen zijn fit. Er zijn geen excuses meer en al waren die er wel dan tellen ze straks niet. Daar is geen ruimte voor. Het wordt voor allebei superzwaar, dat staat vast. Dorian moet de wereldkampioen (Kiran red.) verslaan en Kiran moet de olympisch kampioen (Dorian red.) verslaan om naar Tokyo te gaan. Voor mij blijft dit een unieke situatie met een prachtig verhaal over vriendschap door sport. Over presteren door elkaar beter te maken en te werken vanuit het delen van kennis. En zelfs nu blijven de jongens dat doen en blijft het ook vooral leuk. Natuurlijk voel je dat de energie stijgt maar dat moet ook.”

Meer over het WK

Omslagfoto: Ayolt Kloosterboer / NOS

Last modified: 9 maart 2020
Sluiten