Actueel

Nu in Zeilen: Verborgen baaitjes op het Markermeer

09:00

Het Markermeer is voor veel zeilers gesneden koek. Daar valt niet veel nieuws te ontdekken. Of toch wel? Walewijn de Vaal gaat op pad met zoon Quirijn en waant zich enkele dagen ontdekkingsreiziger in eigen land. De buit: zeven prachtplekken, ongeacht het jaargetijde.

‘Nou, we zitten vast hoor.” Quirijn (8) staat op het voordek van redactieboot Zoef en leunt over de reling. Hij trekt een dramatisch gezicht. “Muuuurvast.” We liggen een paar honderd meter noordoostelijk van Vuurtoreneiland bij Durgerdam, op het Markermeer. Begin deze eeuw is hier natuurstrook Hoeckelingsdam aangelegd ter compensatie van IJburg. Achter de dam kun je ankeren. Althans, als je er kunt komen. Met onze eigen zeilboot lukt dat niet; die steekt twee meter. Maar deze Beneteau First 210 steekt stukken minder en daarmee zou het moeten lukken. Dachten we. Verborgen baaien langs het Markermeer interesseren Quirijn al lange tijd, maar meestal zijn ze te ondiep voor onze boot. En zo ontstaat het plan om met Zoef deze verborgen parels van het Markermeer te bezoeken.

Klik op de afbeelding om deze groter te bekijken.

Natuurlijke stilte

“Als deze baai al niet lukt, kunnen we de rest ook wel vergeten. Hoe diep is het hier eigenlijk, pap?” wil Quirijn weten. “Tja, volgens de kaart 1,20 meter… en Zoef steekt maar 0,90 meter,” antwoord ik. “Is dat met de kiel omhoog of naar beneden?” Ik kijk hem aan alsof hij zojuist het licht uitvindt. In ieder geval gaat er in mijn hoofd een lampje branden. “Natuurlijk! Pak jij het roer, ik moet naar binnen.” Terwijl ik in de kajuit de kiel omhoog lier, hoor ik buiten gejuich. “Ja hoor, we varen weer.”
De doorgang naar de baai achter Hoeckelingsdam valt weg tegen de Uitdammerdijk, maar blijkt eenmaal dichterbij breed en overzichtelijk. We ankeren in een verstilde wereld, terwijl aan de andere kant van de dam binnen- vaartschepen over de nautische snelweg Amsterdam- Lelystad voorbijtrekken. “Mooi is het hier hè,” fluistert Quirijn terwijl we door de baai roeien. Je gaat vanzelf zachtjes praten hier. Op de dijk fietsen drie toeristen en iets verderop liggen nog twee zeilboten voor anker. Verder zien we alleen vogels en heerst een serene stilte.

Zeilen 03/2020

Ben je benieuwd naar de zes andere verborgen baaitjes? Welke mooie plekjes ontdekken Walewijn en Quirijn nog meer aan boord van Zoef op het Markermeer? Welke toren vinden de heren op een zeemonster lijken? En wat vinden zij nou dé parel van het Markermeer? Je leest het allemaal in Zeilen 03/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 maart verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Walewijn de Vaal
Tekst: Walewijn de Vaal

Tags: , , Last modified: 17 maart 2020
Sluiten