Actueel

Nu in Zeilen: Tuig op spanning

09:00

Het maakt niet veel uit wat voor boot je hebt en of de mast er wel of niet af is geweest. Om je tuig te behoeden voor schades en het beste uit je zeilen te halen, moeten wanten en verstaging goed op spanning staan. Zo trim je je tuig optimaal.

De strijkbare mast van redactieboot Zoef gaat er met enige regelmaat af. De mast strijken en opzetten lukt prima, maar hoe zorg je voor de juiste spanning op het want en de verstaging? We vragen Pieter Kok van Rake Rigging om advies bij het seizoensklaar maken van onze trouwe redactieboot Zoef. Terwijl we naar de boot lopen op onze vaste stek bij Waterland Monnickendam, blijft Kok op een afstandje staan. “Ik begin hier vast,” zegt hij en kijkt vanaf de steiger naar de mast van Zoef. “Zo heb je vast een idee of de mast recht staat. En anders meten we alsnog.”

Tuiginspectie voor het trimmen.

Stapsgewijs

Stapsgewijs zetten we de mast er optimaal op. Het tuig van Zoef is fractioneel en heeft gepijlde zalings, dus daar gaan we vanuit; hiernaast meer over topgetuigde masten met rechte zalings.
1. Staat de mast recht op de boot? Controleer op het oog of de mast er in dwarsscheepse richting recht op staat. Je zou nu eenvoudig moeten kunnen zien of de mast in zijn geheel scheef staat of dat er ‘slechts’ een kromming naar een van de kanten in zit. Hijs bij twijfel een (rekvrij) meetlint in de mast voor controle.
2. Stap aan boord en kijk van onderaf, door de mastgroef, naar boven. Zo zie je snel
of er een kromming in de mast zit. Of de mast zelf naar één kant helt, is op een zware boot beter te zien dan op een lichte boot als onze First 210, omdat het bemanningsgewicht de boot makkelijk scheef laat liggen.

Zeilen 04/2020

Ben je ook benieuwd naar stap 3, 4, 5, 6, 7 en 8? Wat is de gewenste want- en stagspanning? Wat moet je weten over toptuigage? En wat is een voorbuiging? Meer masttrimjargon en andere informatie lees je in Zeilen 04/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 april verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Rake Rigging en Vincent Bakker
Tekst: Marinus van Sijdenborgh
Met dank aan Rake Rigging

Tags: , , , , Last modified: 6 april 2020
Sluiten