Actueel

Nu in Zeilen: Op zoek naar de ideale vertrekkersboot

15:00

Het dilemma van aanstaande wereldzeilers: hoe bepaal je welke boot je nodig hebt zonder de jarenlange wereldzeilervaring die je helpt de beste keuze te maken?
Wereldzeilers Janneke en Wietze gingen op onderzoek uit en vroegen vijftien ervaren vertrekkers om aandachtspunten en tips.

Zonder boot ben je geen vertrekker, zou je kunnen stellen. Maar hoe weet je nu welke boot het beste past bij je behoeften en plannen als je nog niet eens vertrokken bent? In dit artikel leggen we ons oor te luisteren bij ervaren wereldzeilers, op zoek naar handige aandachtspunten en tips die je helpen bij het kiezen.
Al eerder schreven we over bootspullen (Zeilen 5/2018), veiligheid onderweg (Zeilen 5/2019) en de kosten van verzekeringen (Zeilen 12/2019). Bij de onderzoeken die we daarvoor deden, vroegen we wereldzeilers ook naar hun boot. Dat leverde een aardig beeld op. De 89 deelnemende boten waren gemiddeld drie jaar onderweg, met over het algemeen een stel als kernbemanning. Enkelrompers zijn met bijna 90 procent de grote meerderheid. Bijna 75 procent van de boten is langer dan 40 voet en meer dan de helft is vijftien jaar of ouder. Polyester is het populairst, maar staal is een goede tweede als we kijken naar het bouwmateriaal van de romp.

In de afgelopen jaren hebben we op heel wat ankerplekken om ons heen gekeken en zien we dit beeld eigenlijk steeds bevestigd worden. Per gebied zie je wel verschillen: in de tropen zijn catamarans populairder, op hoge breedtes zijn ze nauwelijks te zien.

Klik op de afbeelding om hem groter te bekijken.

Meer dan een afvinklijstje

Een vertrekkersboot die bij jouw plannen past, is méér dan alleen een afvinklijstje. Het is de boot waar je voor valt en waar je je goed bij voelt. Toch is het handig om met beide benen op de grond te blijven staan en enkele aandachts­ punten in de gaten te houden. Laten we er eens een paar noemen. We kijken vooral naar de basis: romp, bouw­ materiaal, kiel en tuigage. De keuzes rondom inrichting en uitrusting laten we even buiten beschouwing.

Zeilen 10/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Welke aandachtspunten en tips zijn Janneke en Wietze te weten gekomen? Wat is het pluspunt van staal? Welk compromis moet je doen met een polyester boot? waarom kochten de eigenaren van Acapella haar nieuw? En wat is nou de ideale vertrekkersboot? Je leest het allemaal in Zeilen 10/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 21 oktober verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Janneke Kuysters en Wietze van der Laan en priveachrief geïnterviewden
Tekst: Janneke Kuysters en Wietze van der Laan

Tags: , , , Last modified: 16 oktober 2020
Sluiten