Actueel

Nu in Zeilen: In je eentje de Noordzee over

17:30

Solozeilen is bekend terrein voor Jan Kloeze. Hij heeft al heel wat Nederlandse solotochten gemaakt met zijn Wilson, een Winner 9.50. Ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag vat hij het plan op om de Noordzee over te steken. Hij staat op het punt om in zijn eentje naar de Engelse Oostkust te vertrekken…

“Ik weet niet of ik het durf, Frank.” Dat is de onvermijdelijke conclusie van het telefoongesprek op donderdagmorgen in IJmuiden. Frank bevindt zich in Hongarije voor zijn werk en ik zit aan boord van mijn Winner 9.50 uit 1995. Ik kocht het schip drie jaar geleden en moderniseerde de navigatiesystemen, herstelde wat motor- en schroefproblemen, leerde het schip de afgelopen twee seizoenen kennen boven de eilanden van de Waddenzee, op de Westerschelde en langs de Noordzeekust – alles ter voorbereiding op de tocht naar de Engelse Oostkust waar ik vandaag aan zou beginnen. Frank belde me net om me een hart onder de riem te steken. “Stabiel hogedrukweer, geen buien, wind oost tot noordoost, kracht 4 afnemend naar 3 voorspeld. Veel beter wordt het niet, Jan.”

Zeilschool de Stipe

We trekken als zeilers en vrienden met elkaar op sinds we elkaar 45 jaar geleden leerden kennen als zeilinstructeurs op zeilschool de Stipe in Balk. We hebben samen oversteken gemaakt naar Engeland, naar Noorwegen, Zweden en Helgoland. We hebben stormen doorgemaakt op de Waddenzee, op het IJsselmeer en op de Noordzee. Frank kocht zijn eerste schip toen hij een jaar of dertig was.
Als ik niet bij hem bemande, huurde ik. Eerst met mijn vrouw, later solo. Noordkaper, Dehler, Drascombe, Friendship, Zeeschouw, Bavaria, Beneteau – je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb ermee gevaren. Huren is slimmer dan kopen, beweerde ik altijd.

Die keuze moet je zelf maken

Toch zat ik in de winter vrijwel dagelijks te kijken op Botenbank, plaatste ik schepen in mijn favorieten en zag ik hoe ze vervolgens werden verkocht of anderszins van de site verdwenen. Ondertussen droomde ik van een solotocht op eigen kiel naar de Engelse Oostkust.
“Die keuze moet je zelf maken,” zegt Frank aan de telefoon als ik mijn angst uitspreek. Ondanks de afstand vanuit Hongarije klinkt het alsof hij naast me staat. Rustig. Bijna onverschillig. Hij meent het en ik weet dat hij gelijk heeft. Ik weet ook dat hij erop vertrouwt dat ik het kan. Als iemand weet hoe ik me op zee op een zeilboot gedraag, is hij het.

Zeilen 02/2020

Hoe bevalt het Jan om ruwweg te maken te hebben met 22 tot 25 knopen werkelijke wind? Waarom heeft hij geen tijd om pijn te voelen?  En zet Jan nou wel of geen koers richting Lowestoft? Je leest het allemaal in Zeilen 02/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 februari verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Jan Kloeze
Tekst: Jan Kloeze

Tags: , , , , Last modified: 18 februari 2020
Sluiten