Actueel

Nu in Zeilen: Havenontlopers

12:00

Niet iedereen wordt blij van een haven. Een plek aan de steiger biedt weliswaar comfort, maar in de zomer kan het er behoorlijk druk of zelfs vol zijn. Buiten de haven – op een zandbank, ankerplek of aangemeerd bij een eilandje – is er de rust, ruimte en vrijheid om te doen en laten wat je wilt. Droogvallen en ankeren hebben een licht verslavende werking. Enkele havenontlopers vertellen: waarom zijn zij fan en hoe werkt het precies?

“We hebben nu vier jaar onze boot, waarbij we steeds meer zijn gaan ankeren. Eigenlijk komt het erop neer dat we het een keer zijn gaan proberen, en het ons eigenlijk best wel goed beviel. We hebben tot nu toe nog geen slechte ervaringen met ankeren gehad. Er kan ook niet zoveel mis gaan. Zodra je een goed anker hebt, dit vast in de grond ligt en je daarbij een ankeralarm zet, lig je vast en kan er niet zoveel misgaan.

Meer voordelen dan nadelen

We varen veel in Nederland, maar zijn ook geregeld in het buitenland (Frankrijk, Spanje, Portugal en Engeland) te vinden. In Nederland is het lang niet overal mogelijk om voor anker te gaan, doordat je niet beschut kan liggen. Dan heb ik het voornamelijk over de Noordzee, langs de kust. Maar op de Waddenzee is het in principe mogelijk om bij alle vijf de eilanden voor anker te gaan. Als we daar zijn, proberen we dit dus zoveel mogelijk te doen. In andere landen in Europa is het veel gebruikelijker om voor anker te gaan. Ik kan echt veel meer voordelen dan nadelen bedenken. Ik vergelijk het altijd met een huis. Woon je het liefst in een rijtjeshuis of een vrijstaande villa? Het rijtjeshuis is de volgepropte haven waar je voor veel geld kunt overnachten, de vrijstaande villa is de boot buiten de haven met het anker uitgegooid.
Aan degenen die het nog nooit hebben gedaan, zou ik willen zeggen: probeer het gewoon eens een keer. Als het je na een uurtje toch niet bevalt, ben je zo in de haven. En wie weet gaat er wel een hele nieuwe wereld voor je open.”

Klik op de afbeelding om deze groter te bekijken.

Zeilen 08/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat hebben de andere havenontlopers te vertellen? Wat is het grootste pluspunt van ankeren? Wat is het mooiste aan droogvallen? En wil je ook vijf tips voor meer rust op het water te weten komen? Je leest het allemaal in Zeilen 08/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 augustus verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto: Eric van den Bandt
Tekst: Bertine van Dijk en Marinus van Sijdenborgh

 

 

Tags: , , , Last modified: 18 augustus 2020
Sluiten