Actueel

Strafeis tegen betrokken schippers bij fataal ongeluk bekend

17:07

Beide schippers hebben schuld aan het fatale ongeluk dat plaatsvond op donderdag 28 juni 2018 tijdens een Volvo Ocean Race-festiviteit. Dat is de conclusie van het Openbaar Ministerie. Volgens het OM staat vast dat de twee schippers de maximumsnelheid van zeven kilometer per uur flink hebben overschreden. Bij de aanvaring kwam een 56-jarige man uit Drenthe om het leven en drie anderen raakten gewond.

De twee boten voeren in de haven van Scheveningen richting zee. De rib had een voorsprong op de stalen motorboot en vlak voor het bereiken van zee maakte de rubberboot een bocht naar rechts om weer terug de haven in te keren. De schipper van de stalen boot, kon de rib niet meer ontwijken en klapte op de boot.

Werkstraffen

Het OM is van mening dat beide heren schuldig zijn aan het ongeval. Ze gedroegen zich niet zoals van een ervaren schipper had mogen worden verwacht. Zo legde de officier van justitie de strafeis uit. “Uiteraard hebben zij dit ongeluk nooit gewild en zij gaan er ook gebukt onder. Maar door hun onvoorzichtigheid en onoplettendheid kon dit wel gebeuren.” De bestuurder van de stalen motorboot heeft een zwaardere straf te horen gekregen, een werkstraf van 120 uur. De schipper van de rib, waar het dodelijk slachtoffer aan boord zat, zou een werkstraf van 100 uur opgelegd moeten krijgen. De rechtbank doet op 18 december uitspraak.

Tags: , , Last modified: 25 november 2020
Sluiten