Actueel

Sterke seizoensstart voor She Sails op Van Uden Reco

20:30

©Laurens Morel - Salty Colours

De Van Uden Reco-regatta is dé klassieke seizoensopener. Met goed wedstrijdweer zag het Haringvliet dit weekend weer zwart (en wit) van de zeiltjes. Van groot (Ker 46) tot klein (J/22). In de J/70-klasse zeilde het vrouwenteam She Sails de eerste race na een winter lang trainen. De oprichtster van het team vol enthousiaste zeilsters is Fettje Osinga en zij schreef voor Zeilen een verslag.

Bijzondere hobby
Het is het eerste klasse-evenement dit jaar voor de jonge J/70-klasse in Nederland. Voor het team van She Sails het eerste evenement buiten de vertrouwde eigen haven van Waterland Monnickendam, waar deze winter volop is getraind met andere J/70-teams. Bovendien moeten we nu, na jaren matchracen waar we alleen maar in de auto of het vliegtuig hoefden te stappen, op pad met een eigen boot: traileren, tuigen, kranen, mast tunen; wat een bijzondere hobby hebben we!

Zaterdagochtend varen we uit en spreken we de verwachtingen door. Eigenlijk komt het neer op genieten, een goede sfeer en reëel zijn. We hebben een erg sterk veld en het is het eerste evenement, dus we moeten niet verwachten dat we gaan winnen, hoe fanatiek we ook zijn.

©Laurens Morel Salty Colours

Verbluffing
Race voor race dus. Een beetje verbluft gaan we over de finish bij de eerste race, als eerste van onze vloot. Wat is hier gebeurd?! We gaan ontzettend goed over de baan, ook als de wind verder aantrekt en we downwind bijna de 14 knopen aantikken. We hebben eigenlijk alleen nog maar in licht weer getraind deze winter en nu al gaan we aan de leiding na 4 races.  Aan wal staan er teamgenoten juichend ons binnen te halen en de team-app staat al vol met trotse berichtjes.

Een beetje verbluft gaan we over de finish bij de eerste race, als eerste van onze vloot. Wat is hier gebeurd?!

Wij kennen de Van Uden Reco allemaal als die fantastische seizoensopener. Het is leuk om iedereen weer zien na de winter. De catering is top geregeld en ook de band in de loods is goed. We krijgen complimenten van alle kanten. Wij voelen ons sowieso al winnaars, wat er ook gebeurt!

Winst! En dus een high-five.
©Laurens Morel – Salty Colours

Dag twee
Zondag. We gaan weer los en deze dag is moeilijker dan de vorige. De eerste race van de dag is direct onze aftrekrace van het evenement: ‘You win some, you lose some’. Het wedstrijdcomité heeft in ieder geval het gas erop; we kunnen zelfs niet eens even plassen tussendoor en dat kost bij een vrouwenteam toch echt wel wat meer tijd. De volgende races zijn wisselend, we kunnen niet helemaal onze eigen race varen en de wind zwabbert alle kanten op. Dat vergt focus en heel veel schakelen. Met gemengde gevoelens varen we terug naar de haven en dan blijkt dat we nog tweede zijn! We zijn heel blij met het resultaat zo aan het begin van het seizoen.

Het teams is eind 2016 omgezet van matchraceteam naar J/70-team.  We hebben meer zeilers aangetrokken om te kunnen bouwen op een bredere groep goede wedstrijdzeilsters. Dit werd een dusdanige grote groep, dat de plannen uitgebreid zijn. Naast evenementen rondom de eenheidsklasse in het binnen- en buitenland, komen we ook uit voor de International Yacht Club Amsterdam in het Eredivisie Zeilen 2017!

Beeld: Laurens Morel – Salty Colours


Tweede! Een uitstekend resultaat. En dat verdient een selfie.

Last modified: 25 april 2017
Sluiten