Actueel

Pronkstuk Scheepvaartmuseum op het droge in Amsterdam

09:00

Het Scheepvaartmuseum

Meestal bevindt er zich een andere soort schepen in de dokken van Damen Shiprepair Amsterdam, nu is één ervan in gebruik door de replica van spiegelretourschip Amsterdam. Dit schip, dat sinds 1991 aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum ligt, is een van de belangrijkste publiekstrekkers. Om de dringende renovatie te bekostigen startte het museum een crowdfundingsactie. Nu is het eindelijk zover.

Jeen van der Werf, woordvoerder van Damen Shiprepair Oranjewerf, laat weten dat zij al jarenlang een goede relatie hebben met Het Scheepvaartmuseum. Ze verzorgen ook het onderhoud van stoomschip de Christiaan Brunings. Damen Shiprepair Oranjewerf heeft zelf een drijvend dok dat continu in gebruik is voor scheepsreparaties. Damen Shiprepair Amsterdam heeft vier dokken dus vandaar dat een van hun dokken gebruikt wordt voor de werkzaamheden aan het onderwaterschip van het VOC-schip. De restauratie onder de waterlijn neemt ongeveer zes weken in beslag.

Bekijk in de video hoe de Amsterdam over ‘t IJ naar de werf wordt gebracht:

Breeuwen

Het onderwaterschip van de Amsterdam lekte door het breeuwwerk en om dat rondom te herstellen, is er een dokbeurt nodig. Zwakke plekken in de romp worden gerepareerd en nadat de die plekken vervangen zijn, wordt de romp weer stijf en waterdicht gemaakt door de naden opnieuw te breeuwen. Dat laatste houdt in dat de kieren tussen de planken in de scheepshuid waterdicht worden gemaakt. Tevens wordt het onderwaterschip geschilderd.

Gerepareerde en geschilderde masten

Zodra het dokwerk klaar is, komt de Amsterdam naar de haven bij Damen Shiprepair Oranjewerf. Hier worden de gerepareerde en geschilderde masten teruggeplaatst en wordt verder onderhoud uitgevoerd.

Naar verwachting kun je de Amsterdam vanaf begin volgend jaar weer in volle glorie bewonderen bij Het Scheepvaartmuseum. Wij zijn benieuwd!

 

Omslagfoto: Eddo Hartmann, © Het Scheepvaartmuseum/CC BY-SA 3.0

Tags: , , , , Last modified: 17 september 2020
Sluiten