Actueel, Nieuws

Speciaal vervoer van Tjotters naar Australië

12:43

Twee tjotters van de Stichting Friese Tjottervloot (SFT) zijn per vrachtschip naar de andere kant van de wereld vertrokken. De Tjotters Wylp en Wink werden in een container geladen om komende winter in Hobart, Australië deel te nemen aan het Australian Wooden Boat Festival.

Tjotters naar Australië

Van 10 tot 13 februari 2017 is het Australian Wooden Boat Festival (AWBF) in Hobart. Tijdens dit grootste houten botenfestival in Tasmanië wordt ook gevierd dat het eiland 375 jaar geleden is ontdekt door Abel Tasman. Nederland is in 2017 gastland tijden dit tweejaarlijkse festival. De Friese Tjottervloot is gevraagd het festival bij te wonen met haar bijzondere tjotters.

Speciale vervoersomstandigheden

tjotterDe stichting wil met alle liefde haar tjotters aan de andere kant van de wereld laten zeilen en tonen aan de Australiërs en Tasmanen. “Er ontstonden een aantal vragen over hoe de tjotters daar dan heen moesten. Er was een container nodig waarin de schepen onderweg vochtig en koel blijven. Het wordt onderweg naar het zomerse Australië steeds warmer en uitdroging is rampzalig voor de bootjes. De stellage moest op maat worden gemaakt en moest bestand zijn tegen ruige zeegang. Daarnaast moest er een verklaring komen dat er in het hout van de tjotters geen beestjes zitten, want invoeren van iets levends daar zijn de Australische autoriteiten zeer streng op,” legt Klaas Smit van Stichting Friese Tjottervloot uit.

Met de inzet van vele vrijwilligers zijn stellages gemaakt, is een container gebracht waarin de schepen koel en vochtig blijven en is de ontvangst van de boten in Australië goed afgestemd. De verwachting is dat de container vlak voor Kerst in Melbourne aankomt. De tjotters staan daar dan drie weken in de container op de wal. “Het is van het allergrootste belang dat iemand in Melbourne dan wel de stekker van de container in het stopcontact steekt,” zegt organisator Jack van de Berg. “Met de felle zon op de container kan het daar binnenin zo maar 60 tot 70 graden worden en daar kunnen de tjotters niet tegen.”

Doel van het project

tjottersHet doel is promotie te maken voor de watersport, voor varen in Nederland en Friesland, maar ook voor traditionele Friese houten schepen. Tjotters waren vroeger werkbootjes toen vervoer over water nog het belangrijkste was. De Wylp is van een visser geweest en een van de andere tjotters van de tjottervloot was van de molenaar waarmee hij zijn meel bij de bakkerijen bracht; het waren de minivans. Nu zijn de platbodems onderdeel van het traditioneel varend erfgoed.

Fotografie: Klaas Smit

Tags: Last modified: 23 november 2016
Sluiten