Actueel

Solo is heel alleen

08:22

Over een paar dagen begint de Vendée Globe, een van de zwaarste solozeilwedstrijden in het assortiment wereldtochten voor avontuurlijke zeilers. Onder de twintig deelnemers één vrouw, Samantha Davies, maar helaas geen Nederlanders.

Over een paar dagen begint de Vendée Globe, een van de zwaarste solozeilwedstrijden in het assortiment wereldtochten voor avontuurlijke zeilers. Onder de twintig deelnemers één vrouw, Samantha Davies, maar helaas geen Nederlanders.

Op 10 november zullen naar verwachting tienduizenden belangstellenden naar het Franse Les Sables d’Olonne trekken om de deelnemers uit te zwaaien. Dankzij de moderne technieken kunnen we de verrichtingen van de zeilers tijdens hun barre tocht over de wereldzeeën op de voet volgen. Alles kunnen 
we vanuit een riante positie voor het beeldscherm meebeleven. Wat blijft, is de volstrekte eenzaamheid waarin de zeilers moeten zien te overleven.

Terwijl Frankrijk in de ban is van het naderende evenement, is in Nederland de discussie over het solozeilen weer opgelaaid. 
Aanleiding is het tragische ongeval tijdens de onlangs gehouden 200 Myls Solo. Deze zeilwedstrijd voor solozeilers is omgeven door veiligheidsmaatregelen. Toch is dat geen garantie dat er niets mis gaat. Toen halverwege het evenement een gestrande zeilboot werd gevonden met het levenloze lichaam van de schipper, overboord hangend aan een lifeline, bleef er voor de organisatie niets anders over dan de wedstrijd afblazen.

Geert van der Kolk, een goede vriend van de verongelukte zeiler, kijkt in een indrukwekkend persoonlijk relaas elders in deze editie van Zeilen terug op zijn belevenissen met Dancker Daamen. Uit alles blijkt dat deze ervaren en gedreven varensman niets aan het toeval overliet. En toch ging het mis.

Zelf ben ik niet zo enthousiast over het varen in je eentje. Niet zozeer vanwege de veiligheidsaspecten. Nee, ik hecht nogal aan het sociale aspect van het zeilen. Samen de mooie en vervelende momenten delen. Een ervaren zeeman die ik onlangs sprak, was heel uitgesproken over het solozeilen. Volgens hem moet het worden verboden. “Hoe wil je constant uitkijk houden als je alleen aan boord zit?”, vroeg hij zich af. “Dat gaat dus niet. Mag je dan van een ander verwachten dat hij je tijdig opmerkt als jij met je hazeslaapje bezig bent?”

Een indrukwekkend zeilevenement en een tragische gebeurtenis. Ongetwijfeld zullen ze allebei de gemoederen nog flink bezighouden.

Cees van Dijk, hoofdredacteur

 

Gepubliceerd in Zeilen 11-2012

Tags: Last modified: 26 oktober 2012
Sluiten