Actueel

Schip kapseist op de Noordzee

11:23

Afgelopen zaterdag werd er rond 16.00 uur melding gemaakt dat het Deense zeilschip de Svartlöga in de problemen was geraakt op de Noordzee. Het schip zou zijn gekapseisd. De kapitein had uit voorzorg al iedereen aan dek laten komen en alle elf de opvarenden waren gekleed in zeilkleding met reddingsvest.

Toen het schip op zijn kant ging, zo’n tien kilometer voor de kust van Zandvoort (52°24’900″N, 4°19’410″O) is er geen sprake van paniek geweest. Het reddingsvlot werd gelanceerd en iedereen kon via een lijn naar het vlot zwemmen en erin klimmen. Toen het schip zonk, kwam de EPIRB los. Hierdoor wordt automatisch een noodsignaal verzonden dat terechtkomt bij het Kustwacht Coördinatie Centrum in Den Helder.

(c) Via Twitter Jan Pieter Meulmeester (@janpietermeulmeester)

Reddingsoperatie

Na dit noodsignaal kwam de reddingsoperatie op gang waarbij alle opvarenden door de KNRM werden gered uit het reddingsvlot. De passagiers die hun persoonlijke bezittingen zijn kwijtgeraakt, zijn hierna ondergebracht in een hotel. Door Team Maritieme Politie is bemiddeld om papieren te regelen zodat deze mensen terug naar huis kunnen reizen. Hiervoor werden de personalia geverifieerd van de opvarenden.

De Svartlöga zonk razend snel. De oorzaak hiervoor is nog niet bekend. Wellicht heeft het slechte weer een rol gespeeld. De kustwacht heeft cardinale wrakbetonning (zie foto) uitgezet zodat het scheepvaartverkeer het wrak kan vermijden. Waarschijnlijk wordt het schip vandaag of morgen geborgen.

Tags: Last modified: 30 augustus 2018
Sluiten