Actueel

Plastic soup aanpakken voordat het in zee komt

16:50

Dagelijks draagt ons zwerfafval bij aan de plastic soup in de oceanen. 80% van het afval in de zeeën is namelijk afkomstig van het land. Wellicht is The Great Bubble Barrier dé oplossing voor dit probleem. De methode, een idee van een Amsterdamse start-up, vangt afval op voor deze de oceanen bereikt.

De huidige oplossingen die afval tegenhouden in grachten, rivieren, kanalen, etc. hinderen ook vaak scheepvaart en vissen. Bij The Great Bubble Barrier is dat niet het geval, omdat deze een barrière vormt door middel van luchtbellen.

Er wordt een barrière van bubbels gecreëerd. (c) The Great Bubble Barrier.

Zo werkt het

Door lucht te pompen in een buis met gaatjes die op de bodem ligt, wordt er een onderwatergordijn van luchtbellen gecreëerd. De opwaartse en natuurlijke stroming die het bellenscherm veroorzaakt, brengt afval naar de oppervlakte en zijkant van het water en op die manier kun je het er makkelijk uithalen. De vissen kunnen ongehinderd de barrière passeren. Het systeem zorgt ook voor beluchting van het water, waardoor het ecosysteem gezonder wordt.

(c) MichaelisScientists.

Bewust zijn

The Great Bubble Barrier is gebaseerd op bestaande technologie die al wordt ingezet om gelekte olie en bagger te isoleren. Ook in de Zeeuwse Krammersluizen wordt een scherm van lucht gebruikt om de instroom van zout water uit de Oosterschelde te voorkomen.

Het systeem kan zowel in de grote rivieren als kleine grachten en kanalen worden gebruikt. Een bijkomend voordeel is dat The Great Bubble Barrier visueel aantrekkelijk is en dat zorgt ervoor dat het bezoekers trekt, waardoor het bewustzijn over de plastic soup wordt vergroot.

Momenteel wordt getest of de barrière écht werkt in de monding van de IJssel bij het Overijsselse Kampen. The Great Bubble Barrier moet op ‘slimme’ locaties worden gebruikt, zodat de plastic soup gestopt kan worden bij de bron en zoveel mogelijk afval, dat op weg is naar de oceaan, kan worden tegengehouden.

Bekijk hier hoe The Great Bubble Barrier in zijn werk gaat:

Lees ook: Plastic Soup Surfer dagvaardt Albert Heijn

Omslagfoto: The Great Bubble Barrier

Last modified: 19 december 2017
Sluiten