Actueel

Plastic Soup Surfer dagvaardt Albert Heijn

15:16

Albert Heijn-directeur Cees van Vliet is de eerste CEO die de ‘Plastic Soup Surfer desbewustheidsexploot’ in ontvangst zal moeten nemen. Deze wordt morgen overhandigd door de gerechtsdeurwaarder. Ook de Plastic Soup Surfer zelf, Merijn Tinga, is hierbij aanwezig.

Al jarenlang maakt zeiler en surfer Merijn Tinga een vuist tegen de plastic soup. Afgelopen weken en maanden heeft Tinga achter de schermen gesprekken gevoerd met alle hoofdrolspelers in het statiegelddossier: supermarkten, frisdrankmaatschappijen en brancheverenigingen. Albert Heijn is het grootste en machtigste lid binnen de supermarktbranchevereniging. Cees van Vliet is de enige van de elf directeuren die níet is ingegaan op Tinga’s uitnodiging tot dialoog, ondanks herhaalde verzoeken.

Dwarrelend plastic in de oceaan. (c) Mike Nelson.

Nederland helpt mee aan plastic soup

Het ‘desbewustheidsexploot’ wordt morgen door de gerechtsdeurwaarder aan CEO Van Vliet overhandigd. Het exploot is een juridisch stuk dat afkomstig is uit het patentrecht en nu, uniek in de wereld, zal worden toegepast op de milieukwestie plastic soup. Hierna zullen in de komende twee weken nog eens tien anderen, binnen de industrie die plastic als verpakking gebruikt, het desbewustheidsexploot ontvangen. Met als eerste doel: statiegeld uitbreiding.

Tinga is van mening dat als een directeur en onderneming ervoor kiezen gebruik te maken van bijvoorbeeld plasticverpakkingen en je weet dat de kans bestaat dat het als zwerfafval kan eindigen in de gracht, strand of zee, je dan volledige verantwoordelijkheid moet nemen. In principe is elk stuk plastic verpakking dat in het milieu belandt er eentje te veel.

Plastic afval bedreigt onze zeeën, oceanen en ecosysteem. Ook Nederland levert zijn bijdrage door miljoenen plastic zwerfflesjes die via bermen, sloten, grachten, rivieren en strand de zee in spoelen.

Het surfboard dat bestaat uit flesjes. (c) Plastic Soup Surfer / Merijn Tinga

Plastic Soup Surfer

Vorig jaar september surfte Tinga op een board van plasticflesjes naar Engeland. Het startschot van de petitie die opriep tot een verbod op statiegeldloze plastic wegwerpflesjes. Inmiddels hebben ruim 58.000 mensen deze petitie getekend. Teken hier zelf voor een schonere zee.

Donderdag 30 november is er een rondetafelgesprek over statiegeld in de Tweede Kamer en daarin zullen de posities worden bepaald. Exact twee weken later, 13 december, wordt het definitieve besluit genomen wat betreft de uitbreiding van het statiegeld.

Lees ook: Marina Muiderzand ontvangt eerste Seabin van Nederland

Omslagfoto: Plastic Soup Surfer / Merijn Tinga

Last modified: 28 november 2017
Sluiten