Actueel

Nu in Zeilen: 19 vragen + 8 tips over de dieselmotor

09:00

Een op de drie motorstoringen is te voorkomen. Door bijvoorbeeld iets meer zorg te besteden aan het onderhoud. Of door te weten hoe je – eigenhandig, aan boord – veelvoorkomende storingen zelf kunt verhelpen. Deze 19 meestgestelde vragen en 8 tips helpen je alvast op weg.

Als het koud en vochtig is, waarom start de motor dan minder vlot?

Bij een koude start is al het metaal nog koud. Hierdoor is de hete lucht – die ontstaat als de zuiger omhoog gaat en die nodig is om de diesel te verbranden – al afgekoeld voordat de brandstof wordt ingespoten. Bij iedere volgende omwenteling wordt de lucht wat heter, tot deze warm genoeg is om de brandstof te ontsteken. Ook zorgt het koude weer ervoor dat de olie dikker is. Hierdoor heeft de startmotor meer moeite om het blok snel genoeg rond te draaien. Daarom zijn veel motoren voorzien van een gloeistand die de lucht voorverwarmt.

Hoeveel draaiuren gaat een dieselmotor mee?

Een goed onderhouden dieselmotor, die veel draaiuren maakt en goed op temperatuur komt, gaat 10.000 tot 15.000 uur mee. Daarna is groter onderhoud nodig, bijvoorbeeld aan de eventuele turbo en verstuivers. Een motor die veel koude starts krijgt, kan met 2000 uur al aan revisie toe zijn. Een goede indicatie voor de staat van je motor is een koude start. Start een dieselmotor bij temperaturen onder de nul graden Celsius zonder problemen, dan is dat een goed teken!

Hoe stel je vast dat er bacteriegroei in de tank is?

Bekijk eerst het kijkglas van de groffilter: zie je smurrie of wolkjes in de diesel, dan is er iets mis. Algen kunnen ook boven in het filter groeien. Maak daarom geregeld het oliefilter open. Ruik verder eens aan de dieselvulopening: een terpentinelucht duidt op bacteriegroei. Een andere manier om bacteriegroei op te speuren is door zo laag mogelijk in je tank wat brandstof af te tappen of op te zuigen. Zie je zwarte stippen, dan is het tijd voor een schoonmaakbeurt.

Al deze vragen met antwoorden vind je ook in onze Praktijkgids Dieselmotor Storingsdiagnose.

Zeilen 05/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat moet je doen als er troep in je tank zit? Hoe vaak moet je een dieselfilter vervangen? Kun je een nieuwe impeller ook verkeerd terugplaatsen? Is groene corrosie gevaarlijk? Hoeveel diesel mag in de tank blijven zitten? Hoe kun je een impeller vervangen? En hoe kun je het koelsysteem ontkalken?  Je leest het allemaal in Zeilen 05/2021. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 mei verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Vetus, Volvo en Yanmar
Tekst: Geert-Jan Smolders en Vincent Bakker

Last modified: 20 mei 2021
Sluiten