Nieuws

Zwarte dag voor Westerhof en Berkhout

10:07

class="nieuws_item">
Perth 16 december 2011 – In de strijd om de wereldtitel zeilen in de Olympische 470 klasse zijn huidige wereldkampioenen Lisa Westerhof en Lobke Berkhout uitgeschakeld. Op black Friday maakten de zeilkoninginnen een vrije val van de derde plaats in het klassement naar 11de plaats. In race zeven kwam het duo als 28ste.
Lobke Berkhout was heel erg teleurgesteld. Geëmotioneerd en met tranen in haar ogen stond, de normaal zo goedlachse zeilster uit Zwaag, de meegereisde Nederlandse pers te woord.
“Het is heel lang geleden dat ik zo teleurgesteld was. Dat was op het WK in 2008. We verliezen hier onze titel terwijl we vanmorgen nog op de derde plaats stonden met een reële kans op goud. Dat is een enorme teleurstelling. Het is geen paniek, maar het is echt een hele grote teleurstelling.” 
“De start van race een (race 7) was niet extreem genoeg, niet gedurfd genoeg. Dan zie je dat het niet werkt. In de tweede race ook. Als je kijkt naar de Israëliërs die bij de pin starten en weg zijn. We komen er niet lekker uit. We zien het allebei niet.” 
“In principe kunnen we ons goed resetten. Nieuwe race nieuwe kansen, nieuw game plan. Maar niet vandaag. Nee ook race acht was het weer net niet. En dan hebben we ook nog een bakboord stuurboord aanvaring,” zie Berkhout met een zuur lachje.
“Na die aanvaring zei ik tegen Lisa ik kan wel janken. We hebben ons daarna nog wel naar voren weten te knokken. Maar dat was niet goed genoeg.”
Uiteindelijk zijn de Nederlanders gediskwalificeerd voor die race. Na de aanvaring hebben Westerhof en Berkhout hun strafrondjes gedraaid maar dat werd later door de internationale jury extra bestraft om dat die straf niet in verhouding staat met de ernst van de overtreding, aldus de jury. 
Berkhout vervolgt met analyseren en wat er mis ging op 16 december 2011. 
“Er zijn nog veel dingen die op hun plek moeten vallen. En waar Lisa en ik het gisteren ook uitgebreid met Jacco over gehad hebben. We zijn meer samen buiten de boot aan het kijken, vooral met het oog op Weymouth omdat daar heel veel gebeurd. Daar heb je meer ogen nodig.”
“Maar die nieuwe samenwerking is nog niet optimaal. Dat veroorzaakt een rem nu. We moeten het beredeneren, maar we moeten ook leren om nog steeds voor dingen te gaan. Wij zijn ook allebeide gevoelsmensen. We weten dat we allebei heel vaak het goede zien. Maar nu ontstaat er geen flow.” 
Kernploeg coach Jacco Koops was ook duidelijk over de prestaties van zijn pupillen op 16 december.
“We hadden afgesproken, minder conservatief, met meer overgave, met meer lef te zeilen. Maar dat gebeurde niet en dan loop je achter de feiten aan dat zag je ook weer in race twee van vandaag (race 8).”
“Dat wat is besproken gisteren, is niet naar voren gekomen op het water. Wat daar de redden van is, is een relevante vraag maar daar kan ik op dit moment nog niets over zeggen. De oorzaak van het de slechte resultaten weten we nog niet. Ik heb wat gedachten maar die moeten we eerst bespreken.”
“We hadden hier wereldkampioen willen worden. Mede ook om anderen niet te laten ervaren wat winnen is. Dat is zo een krachtige verslavende emotie. Dat is deze keer niet gelukt. Iemand anders heeft die titel en heeft die ervaring nu ook.” 
“Wij zijn hier naar toegekomen om een medaille te winnen. Dus dit is een tik voor ons. Vooral omdat dit normaal gesproken het moment is waarop wij een tik uitdelen in plaats van een te moeten incasseren.”
Programma 17 en 18 december
Morgen 17 december krijgen de Nederlandse dames de kans om de eer te redden. Ook de Laserzeilers Roelof Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg komen weer in actie voor race negen en tien. Van Schaardenburg wil zich nog in de medalrace varen. Dat betekent klimmen van een 13de plaats naar minimaal een tiende plaats. Als hem dat niet lukt en geen top acht landen resultaat kan neerzetten, wordt de nationale selectie met Roelof Bouwmeester voortgezet in het 2012. 
Ook windsurfer Dorian van Rijsselberghe komt in actie voor de laatste twee fleetraces. De Texelaar gaat aan de leiding in het klassement. 
Zondag 18 december volgen de medalraces in de RS:X en Laserklasse. 
//einde 
Voor meer info bel Simon Keijzer + 61 451 897 054
Volg de Delta Lloyd Kernploeg op www.twitter.com/topzeilen
Zie nieuws video’s op www.youtube.com/topzeilentv
Fotograaf: Richard Langdon

Bron: www.watersportverbond.nl

Last modified: 1 februari 2012
Sluiten