Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Zware 12e editie van de Zeilrace & Rally succesvol

10:27

Onder de kust van Engeland kruisen we koers met Moving Intelligence van de raceDe 12e editie van de tweejaarlijkse Zeilrace & Rally, de lange afstand wedstrijd van de Jachtclub Scheveningen, kende veel uitvallers door materiaalpech. Van de 27 gestarte schepen haalden 17 de finish in Saint Malo. Zwaar weer in Het Kanaal was de boosdoener volgens de organisatie. “Sommige deelnemers moesten opgeven vanwege gescheurde grootzeilen en fokken, anderen door gebroken vallen, maar bijvoorbeeld ook schade aan hydrauliek etc.”, aldus Wytse Bouma van de organiserende Stichting Zeilrace & Rally.

De wedstrijd die op zaterdag 18 juni vanuit Scheveningen vertrok, kenmerkte zich door een grote variëteit aan windkracht, maar een standvastige zuid-westelijke tot west-zuid-westelijke windrichting. De deelnemers van de Race staken de Noordzee direct over naar Engeland om aan de westzijde van het verkeersscheidingsstelstel te kunnen zeilen, terwijl de deelnemers van de Rally via de Belgische kust naar het nauw van kanaal zeilden. Na het gebied met licht weer vlak na de start stak hier een krachtige tot soms harde wind op waardoor schade ontstond aan een aantal boten.

De organisatie benadrukt dat er nooit een veiligheidsprobleem is geweest. Bouma: “Diegene die moesten opgeven hebben een beslissing gemaakt op basis van goed zeemanschap. Dat is geen schande, daarvoor kunnen wij hen alleen maar prijzen. We vinden het wel jammer dat het er zo veel zijn die hebben moeten opgeven. Normaliter haalt namelijk ongeveer een kwart de finishlijn niet.” De schepen die wel aankwamen werden hartelijk ontvangen met een fles Champagne.

De eerstvolgende Zeilrace & Rally vindt plaats in 2017.
Uitslagen:
Race:
2-handed
1. Zwerver. Peter de Weerdt

ORC1
1.Letitgo. Willem Johnnesma

ORC2/3
1. Beluga. Floris Ingen Housz

Rally 1
1. Spirit. Rob Greven.

Rally 2
1.Xenia. Boris & Frederique Gorkovoi

Last modified: 28 juli 2015
Sluiten