Nieuws

Zeilster De Koning wellicht in Volvo Ocean Race

HOOFDDORP - Marcelien Bos-De Koning gaat misschien meedoen aan de Volvo Ocean Race 2014-2015. De zeilster is benaderd door het nieuw te vormen damesteam van SCA. 

08:14

HOOFDDORP – Marcelien Bos-De Koning gaat misschien meedoen aan de Volvo Ocean Race 2014-2015. De zeilster is benaderd door het nieuw te vormen damesteam van SCA. 

HOOFDDORP – Marcelien Bos-De Koning gaat misschien meedoen aan de Volvo Ocean Race 2014-2015. De zeilster is benaderd door het nieuw te vormen damesteam van SCA. 

“De Zweden hebben contact gezocht. Ze willen graag met mij praten. Eventuele deelname aan de Volvo Ocean Race zou natuurlijk supercool zijn. Het is altijd een droom van mij geweest. Alleen deed er niet eerder een vrouwenboot mee.”

De topzeilster zegt geen idee te hebben wat haar te wachten staat tijdens een race om de wereld.

“Met offshore zeilen heb ik nog geen ervaring”, vertelt Bos-De Koning die jarenlang met Lobke Berkhout in de 470-klasse zeilde. Samen werden ze driemaal wereldkampioen en tijdens de OIympische Spelen van 2008 won het tweetal zilver.

De afgelopen Olympische Spelen vormde Bos-De Koning met Renée Groeneveld en Annemieke Bes het matchraceteam, nadat ze eerder tevergeefs had geprobeerd zich als surfster te kwalificeren.

Logische stap

De Volvo Ocean komt wat haar sportieve carrière betreft op het juiste moment. Plannen voor nog een olympische campagne heeft zij niet. “Daarvoor moet je je weer voor de volle honderd procent geven. Daar kan ik de energie niet meer voor opbrengen.”

Bos-De Koning ziet er niet tegenop om met een grote groep vrouwen op een boot te zitten. “Ik heb met zijn tweeën gezeild (in 470), toen alleen op een surfplank. Vervolgens als matchracer met zijn drieën.” Lachend: “Dit lijkt de logische volgende stap.”

Naast Bos-De Koning is Annemieke Bes benaderd voor de vrouwenboot. De Medemblikse heeft al een gesprek gehad in Zweden. Ook worden de namen van Klaartje Zuiderbaan (tot voor kort coach ‘gouden’ paralympisch Sonarteam) en Carolijn Brouwer genoemd.

Vicepresident

Bos-De Koning weet nog niet wanneer ze naar Zweden afreist. Ze is namelijk ook nog campagne aan het voeren voor het vicepresidentschap bij de ISAF, de internationale federatie van zeilbonden. In november is de verkiezing.

Mocht zij gekozen worden, dan hoeft dat volgens de zeilster geen belemmering te zijn voor deelname aan de Volvo Ocean Race.

© Zeilen/Eric van Staten

Last modified: 18 oktober 2012
Sluiten