Nieuws

Historisch houten zeilschip zinkt na aanvaring op de Elbe

10:22

Op zaterdag 8 juni is het historische houten zeilschip No. 5 Elbe gezonken na een botsing met een containerschip op de Elbe. Bij de botsing raakten volgens de lokale media twee mensen zwaargewond en vijf personen lichtgewond. In totaal bevonden zich 43 opvarenden aan boord. Het zeilschip dat onder de Duitse vlag vaart, is onlangs voor een bedrag van € 1,5 miljoen gerestaureerd in Denemarken.

De aanvaring vond plaats met het Cypriotisch containerschip Astrosprinter ter hoogte van de Noord-Duitse plaats Stade. Alle 43 mensen die aan boord waren van No. 5 Elbe werden snel geëvacueerd door de reddingsboten. Het containerschip kon zijn route vervolgen na het ongeluk, waarna het aanmeerde in Brünsbuttel voor nader onderzoek.

Containerschip Astrosprinter waarmee de aanvaring gebeurde. (c) Alf van Beem/CC-BY SA 1.0

De laatste uit die tijd

De schoener, gebouwd in 1883, is het laatste zeegaande houten schip van Hamburg uit die tijd. Het diende tot 1924 als boot om loodsen van en naar schepen te brengen. Later kwam het schip in particuliere handen terecht en voer het lange tijd over de wereldzeeën. In 2002 haalde de Stichting Maritiem Hamburg No. 5 Elbe vanuit de Verenigde Staten terug naar de Hanzestad. Het 37 meter lange jacht was het enige overgebleven historische houten zeilschip in Hamburg.

(c) Michael Krahe/CC-BY SA 4.0

Omslagfoto: Huhu Uet/CC-BY SA 3.0

Tags: , , , , , , , Last modified: 10 juni 2019
Sluiten