Actueel, Nieuws

Zeiljacht Caribbee in de veiling

16:25

Het fameuze zeiljacht Caribbee gaat in de veiling bij Rotterdam Oceanwide Yacht Club. Dit historische jacht, ontworpen door Philip L. Rhodes, heeft in de jaren vijftig in vijf jaar tijd zesendertig prestigieuze zeilwedstrijden gewonnen waaronder de Chesapeake Bay kampioenschappen, de Southern Ocean Racing Conference en de Transatlantic Race van de RORC. Het jacht was volgens velen de onbetwiste koningin van de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee.

Snel en comfortabel

CaribbeeDe klassieke oceaanracer kreeg bekendheid dankzij fotograaf, schrijver en zeiler Carleton Mitchell. Hij kocht het jacht in 1947 van de bouwer Henry Nevins. Omdat Mitchell met het jacht aan wedstrijden wilde deelnemen, gaf hij Rod Stephens – van Sparkman en Stephens – opdracht een aantal verbeteringen aan te brengen. Daarmee werd het jacht vooral aan de wind aanzienlijk sneller. Bijzonder is dat de snelheid nooit ten koste is gegaan van het comfort. “Ze is ideaal voor zowel racen als reizen”, oordeelde de zeiler. Mitchell schreef over zijn races en reizen met de Caribbee onder andere het boek ‘Passage East’ en publiceerde diverse malen in onder meer National Geographic.

Maritiem erfgoed

Zeiler en fotograaf Hans Timmermans bracht het jacht in 2002 naar Nederland en gaf jachtarchitect Olivier van Meer opdracht tot een omvangrijke restauratie waarbij het gehele interieur naar zijn ontwerp is vernieuwd. “Dit is niet alleen een prachtig jacht maar ook een uniek stukje zeilgeschiedenis”, stelt Timmermans. Van Meer bevestigt de bijzondere waarde van het jacht. “De Caribbee is, in haar klasse, op dit moment het belangrijkste maritiem erfgoed dat in Nederland ligt.” Timmermans eindigde in recente Noordzee races altijd voorin, zo niet als eerste.

CabinVan Meer stelt dat de conditie van het casco, in relatie tot de leeftijd van het schip, uitzonderlijk is. Het jacht heeft in 2008 nog een kleine refit ondergaan waarbij een nieuw verfsysteem werd aangebracht. Helaas is kort na deze refit de mast overboord gevaren. Behalve een nieuwe mast en tuigage is, voordat het jacht opnieuw te water kan worden gelaten, ook onderhoud aan de romp nodig. Voordeel is dat het jacht al sinds 2010 droog staat. Dit biedt de nieuwe eigenaar nu de kans om het schip een optimale glasvezelversterkte epoxy-behandeling te geven waarna Caribbee nog tientallen jaren in perfecte conditie kan blijven. Een traditionele wijze van onderhoud is uiteraard ook een mogelijkheid.

Investering

Het rapport van Van Meer is beschikbaar voor belangstellenden en omvat onder meer een kostenopgave van de refit die de jachtarchitect adviseert. De vereiste investering is relatief klein. Na aankoop en refit van Caribbee weet de eigenaar zich verzekerd van een jacht in ‘showroom staat’ waarvan kenners de waarde schatten op tenminste 450.000 euro. De technische uitrusting en de overige inventaris zijn compleet en in goede conditie.

Informatie over veiling

De veiling gebeurt online. De kosten van registratie zijn 500 euro. Dit bedrag wordt teruggestort als het gedane bod niet tot koop leidt. De veiling sluit 15 november om 17.00 uur. Het is mogelijk het jacht te bezichtigen, hiervoor neemt u contact op met F.N.Brongers ( folkert@bmsprojects.nl ) of +31 654 358 166. Meer informatie over de Caribbee: www.caribbee.nl

 

Foto’s: www.caribbee.nl

Last modified: 5 november 2014
Sluiten