Nieuws

Zeilers klaar voor Transat 650

De drie Nederlandse deelnemers zijn klaar voor de start van de dertigste Transat 650. De race start zondag in La Rochelle, en voert de zeilers in de eerste etappe naar Madeira.

10:22

Van oudsher een Frans feestje, maar nu met steeds meer niet-Franse zeilers. Aan de start verschijnen 89 boten, waaronder ook de Nederlanders Bouw, Van Esch en Schröder. De eerste etappe van 1.100 mijl voert hen van de start bij Fort Boyard naar Madeira ten westen van het Afrikaanse continent. Schröder werkte de afgelopen weken hard aan zijn boot, de T-Mobile One, en aan de voorbereiding van de daadwerkelijke route. Langzamerhand is hij klaar voor de grote uitdaging van de Transat650.

“Het gaat goed”, zegt Schröder. “Ik ben druk met voorbereiden. Je moet echt door de malle molen om te kunnen starten. Gisteren steeg het even naar mijn hoofd, maar vandaag is de rust weergekeerd. De boot is klaar en alles is ingepakt.”

Jelmer Bouw, die als eerste zijn campagne aankondigde, heeft er zin in. "Ik loop hier nu in korte broek, en wil eigenlijk op het strand zitten, maar ja, er moet nog een hoop gebeuren", verzucht hij. "Het testzeilen met mijn nieuwe zeilen deze week, zorgde ervoor dat ik nu een soort s-bocht heb in plaats van een mast. Dat moet nog even recht gezet worden. Ook de veiligheidscontroles hier gaan op zijn Frans: op afspraak, maar toch ook weer niet."
Bouw is positief over de start. "Ik ben er echt aan toe, hier doen we het uiteindelijk voor. De start is in zicht."

Ook de winnaar van de vorige editie, de Belg Peter Laureyssens, is er klaar voor. Twee jaar terug won hij het serieboten klassement. Hij kijkt terug op een hard maar geslaagd voorseizoen dat hem bij de vijf favorieten van de race plaatst. Hij is afgetraind, heeft zijn boot in de vingers en betrouwt op een technische, maritieme en competitieve voorbereiding van twee jaar. “Er is niks aan het toeval overgelaten.” zegt hij.

Speciaal voor de dertigste verjaardag van de legendarische Transat 650, gestart als de Mini Transat, heeft de organisatie nog extra deelnemers toegelaten.

Last modified: 14 september 2007
Sluiten