Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws, Zeilen TV

Zeilers door het stof bij kampioenschappen landzeilen

10:32

Manta Twins, Mini’s , Blokarts, Standarts, Windlines, X-Sails, Rinoxs, WinDreamers, Siroccos, Sprints, Splinters; het zijn slechts een aantal namen van soorten landzeilers die aanstaand weekend aanwezig zullen zijn bij de open Amerikaanse Kampioenschappen landzeilen op het droge Ivanpah meer in California.

Manta Twins, Mini’s , Blokarts, Standarts, Windlines, X-Sails, Rinoxs, WinDreamers, Siroccos, Sprints, Splinters; het zijn slechts een aantal namen van soorten landzeilers die aanstaand weekend aanwezig zullen zijn bij de open Amerikaanse Kampioenschappen landzeilen op het droge Ivanpah meer in California.

GreenbirdSneller over land
‘Dirtsailing’ zoals de amerikanen het gekscherend noemen is een snelgroeiende sport die wereldwijd beoefend wordt. De topsnelheden van 60+ knopen die met pijn en moeite op het water worden bereikt zijn geen partij voor deze zandhappers. Het snelheidsrecord is op dit moment in handen van Richard Jenkins die met zijn Greenbird in 2009 126,2 mijl per uur, oftewel 204 kilometer per uur klokte.

Chinese keizer zeilde over land
Beschrijvingen van de eerste landzeilers kwamen samen met Europese reizigers terug uit China. Bewijs daarvan kwam op kunstwerken, aardewerk en vroege atlassen aan het licht. Ook in Mercator’s atlassen staan de vroeg Chinese landzeilers al afgebeeld.  Chinese ingenieurs zouden een eerste landwagen gebouwd hebben voor keizer Yuan Liang die heerste van het jaar 552 tot 554 na Christus. Ook zouden Chinese boeren gebruik maken van zeilen voor extra steun op hun grondploegen.

Prins Maurits denderde over het strand
Simon_Stevins_zeilwagen_voor_Prins_Maurits_1649In Europa liet Prins Maurits van Oranje een ‘eerste’ landjacht bouwen door de Vlaamse ingenieur Simon Stevin in 1600. Samen met zesentwintig gasten konden de prins en de ingenieur over het strand tussen Scheveningen en Petten zeilen, sneller dan vervoer te paard. Pas in de laat 19e eeuw kwam er weer ontwikkeling in het zeilen met landjachten in wedstrijdverband toen de Belgische Dumont broers hun landjacht presenteerden. In 1909 werden de eerste races gehouden op Belgische en Franse stranden.

De zee van de landzeilers
Aan de overkant van de plas werd landzeilen destijds ook al ingezet voor vrachtvervoer over de grote droge vlaktes in de Verenigde Staten. Zelfs op treintoestellen werden zeilen gezet als de wind het even toeliet. Juist op deze grote droge meren en vlaktes, zoals in het zuidwesten van de Verenigde Staten, worden tegenwoordig de goedbezochte wedstrijden georganiseerd en snelheidsrecords gebroken.

Wedstrijdklassen.
landzeilen op afstandDe wedstrijden kennen vele klassen 1-8, waarbij doorgaans zeiloppervlak en totale grote van het voertuig de indeling bepalen. Zelfbouw is razend populair, maar steeds meer rukken de standaardklassen van producenten ook op in het wedstrijdveld. Hierdoor worden de verschillen steeds kleiner en afhankelijker van de zeilers zelf. Voor de kleintjes zijn er de op afstand bestuurbare landzeilertjes.

Film over landzeilen op Lake Ivanpah:

Last modified: 21 maart 2013
Sluiten