Actueel, Nieuws

Zeilers gevraagd voor onderzoek

13:21

Wetenschappers doen een beroep op zeilers en vissers om te helpen met een groots wereldwijd onderzoek naar plankton in de oceanen. De microscopische kleine organismen zijn de basis van de voedselketen in de zee, onderzoek suggereert dat populatie van de plankton terugdringt. Onderzoekers aan de Universiteit van Plymouth Marine Institute, willen zeevarenden vragen om te helpen met het meten van de hoeveelheid plankton in de wereldzeeën.

Dalende populatie

Wetenschappers vrezen dat de populatie van fytoplankton in de oceanen wordt beïnvloed door de stijgende temperatuur van het zeewater. Een paper dat in 2010 in het tijdschrift Nature gepubliceerd werd, suggereert dat de populatie sinds 1950 als gevolg van klimaatverandering is gedaald met maar liefst 40%. De auteurs opperen dat  door de opwarming de menging van het water verstoord is, waardoor de aanvoer van voedingsstoffen uit diepere wateren naar het oppervlaktewater is verminderd.

Secchi appSchadelijk voor de onderwaterwereld

Het krimpen van de populatie kan schadelijke gevolgen hebben voor al het zeeleven, zeggen de onderzoekers. Data over de fytoplankton populaties is echter schaars. De onderzoekers van de Universiteit van Plymouth hopen dat de hulp van zeevarenden, hen in staat zal stellen om de theorie te testen. ‘De resultaten helpen ons te begrijpen hoe het leven in de oceanen aan het veranderen is”, zegt projectleider, dr. Richard Kirby.

Meting

Plankton zijn microscopisch kleine organismen, maar in grote aantallen maken ze zeewater troebel. Om de populatie te meten, gebruikt men een zogenaamde ‘Secchi disk’, een effen witte schijf aan een meetlint. Zeelieden kunnen deze schijf in het water laten zakken en de diepte waarop de schijf niet meer zichtbaar is noteren in de daarvoor ontwikkelde Secchi app. De informatie helpt de wetenschappers de hoeveelheid plankton in de zee te schatten, hoe het verschilt van plaats tot plaats en van jaar tot jaar.

‘Er zijn te weinig wetenschappers om alle wereldzeeën af te gaan om het onderzoek te verrichten,” zegt Kirby. ‘De Secchi app maakt het mogelijk voor zeevarenden van over de hele wereld om deel te nemen aan een wetenschappelijk project. Als we al een klein percentage van de zeilers kunnen betrekken bij het project, kunnen we een database creëren die ons zal helpen begrijpen hoe het leven in de oceanen verandert. We hopen dat veel mensen zullen deelnemen in de komende jaren.”

Richard KirbyDe Secchi schijf

De schijf dient wit te zijn, met een diameter van 30cm voor gelijkmatige metingen. Aan de schijf komt dan nog een meetlint om de diepte te kunnen meten. De wetenschappers hopen dat zeilers bereid zullen zijn om hun eigen meetschijven te maken.

Het uiteindelijke plan is om een kaart van de oceanen te maken, waarin seizoensgebonden en jaarlijkse veranderingen in planktonpopulaties af te lezen zijn.

Voor meer informatie over het onderzoek en een instructiefilmpje voor het verrichten van metingen kunt u deze link raadplegen.

Last modified: 11 januari 2021
Sluiten