Nieuws

Zeiler slaat overboord en overlijdt op IJsselmeer

De KNRM over het noodlottige ongeval

17:40

Zaterdag overleed een zeiler op het IJsselmeer, doordat hij bewusteloos overboord sloeg tussen Andijk en Enkhuizen. De zeiler werd rond 14.30 uur tijdens het reven door de giek geraakt, sloeg overboord en verdween onder water. Gisteravond werd zijn lichaam pas gevonden.

Bewusteloos overboord door klap van de giek

We spreken Johan Greiner, schipper van de reddingsboot van de KNRM Enkhuizen, die uitrukte voor de reddingsactie. “We hadden net een groep afgezet die een rondje had gevaren op de Open Dag van de KNRM toen we de mayday hoorden, dus sneller hadden we niet ter plaatse kunnen zijn. De noodoproep was door een andere zeilboot in de buurt verstuurd, toen de bemanning geschreeuw om hulp hoorde.”

zeiler overboord IJsselmeer overleden
(c) Henk en Rens Visser / KNRM Enkhuizen

Tijdens het reven kreeg de schipper een klap van de giek en viel bewusteloos overboord, vertelde de andere opvarende van het zeiljacht aan de KNRM. Hij kon toen nog het zeil laten zakken, de motor starten en naar zijn vriend toe varen. “Hij kreeg hem ook nog te pakken, maar kon hem niet houden. Toen zonk hij vrij snel, want hij droeg geen reddingsvest. We blijven er op hameren: doe een vestje aan. Ook als het mooi weer is.”

“Een reddingsvest kan echt je leven redden.”

Toen de KNRM ter plaatse kwam, was de zeiler al onder water verdwenen. De andere opvarende was nog achter de drenkeling aangesprongen, maar kon hem niet meer vinden. Hij was vervolgens door de andere zeilboot weer uit het water geholpen. “Het was zijn eerste zeiltochtje ooit. De schipper had wel meer ervaring. Ze zeilden op een gehuurde boot van elf meter lang en waren onderweg van Lemmer naar Enkhuizen.” Voor de vuurtoren bij Enkhuizen ging het dus echter vreselijk mis. “Het was hoogstens windkracht vier, vijf. Eigenlijk mooi zeilweer. Het is een erg triest verhaal,” vertelt Greiner.

“Gisteren hebben we iemand anders wel kunnen redden, die had een hele nacht op een onbemande duwbak doorgebracht. Hij was ook overboord geslagen, maar raakte niet bewusteloos en droeg een reddingsvest. Daardoor kon hij naar een dichtbijgelegen duwbak zwemmen. Vanochtend werd zijn lege catamaran ontdekt in de buurt van Urk. Even later vonden we de zeiler op die duwbak, hij was er nog redelijk goed aan toe. Een reddingsvest kan echt je leven redden.”

zeiler overboord IJsselmeer overleden
(c) Henk en Rens Visser / KNRM Enkhuizen

Lichaam geborgen

Samen met Rijkswaterstaat en een vliegtuig en helikopter van de Kustwacht zocht de KNRM zaterdag in de wijde omtrek naar de drenkeling. Toen de zeiler na een paar uur echter nog niet gevonden was en de reddingsdiensten zijn overlevingskansen zeer klein achtten, staakten ze de zoekactie. Zondag zochten de politie en Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) in samenwerking met de vrijwilligers van Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen (SOAD) onder water verder met sonarapparatuur.

Gisteravond is na de hele dag zoeken uiteindelijk het lichaam van de 55-jarige Duitse man gevonden en geborgen. De politie liet vanmiddag weten dat het lichaam inderdaad van de overboord geslagen zeiler is. De familie van de man is inmiddels op de hoogte gesteld.

Eerder dit jaar rukte de KNRM ook groots uit voor een zeiljacht in nood op de Noordzee, toen een zeiler in het donker overboord geslagen was.

Omslagfoto: Henk en Rens Visser / KNRM Enkhuizen

Last modified: 17 mei 2023
Sluiten