Nieuws

WK Cascais update: ‘Niet normaal meer’

De tweede dag van het WK Olympische Klassen was er één uit de brochure: wind, zon en golven. Condities waarin de Tornado-mannen Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis behoorlijk op stoom komen. Dat bewezen ze met een tweede en vijfde plek, waarmee ze opklommen tot de derde plaats overall. Maar Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid (BEL) zorgden opnieuw voor de grote verrassing. Zij kwamen in beide races als derde over de streep en gaan nu aan de leiding.

10:02

Diana BoogaardsDe tweede dag van het WK Olympische Klassen was er één uit de brochure: wind, zon en golven. Condities waarin de Tornado-mannen Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis behoorlijk op stoom komen. Dat bewezen ze met een tweede en vijfde plek, waarmee ze opklommen tot de derde plaats overall. Maar Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid (BEL) zorgden opnieuw voor de grote verrassing. Zij kwamen in beide races als derde over de streep en gaan nu aan de leiding. Laser Radial-zeilster Gea Jutjens kende een voortvarende start met een tweetje. “Dat was helemaal top”, reageerde ze naderhand enthousiast. In de tweede wedstrijd werd ze veertiende, wat haar op een tiende positie overall zette. “Er waren enorme drukverschillen”, blikt ze terug. “Het ene moment moest je extreem hangen en daarna zat je weer binnen. Het was continu schakelen.”


Grote grijns
Met een grote grijns op zijn gebruinde gelaat sprak Mitch Booth lovende woorden over Carolijn Brouwer: “Het hele seizoen klaag ik over de lichte weersomstandigheden en noem ik die ‘vrouwencondities’. Vandaag heeft Carolijn het tegendeel bewezen. Zij en Sebbe lieten een goed staaltje zeilen zien. Ze varen erg consistent, dus ze verdienen het om aan kop te gaan.” Zelf had hij ook alle reden tot lachen, want eindelijk konden ze ‘knallen’. Booth: “Een beetje meer wind helpt. De vlagen en shifts maakten er een tactisch spel van. Doordat het harder woei konden we die makkelijker bespelen door snel overstag te gaan.” In beide races moesten de oranjezeilers zich naar voren werken, wat wederom lukte. Booth: “Daar zijn we erg blij mee. We gaan zo hard. Dit werkt bemoedigend. We zijn in staat om te winnen.”


Niet normaal meer
Bij de persconferentie zat daar toch echt die ene dame uit de door mannen gedomineerde Tornado-klasse. Carolijn Brouwer: “Ja, niet normaal meer. We hadden vandaag twee drietjes en dan sta je ineens bovenaan.” Wat er veranderd is? “We varen lekker, de snelheid is goed, we nemen de juiste beslissingen en de start gingen nu beter. We hebben een beetje de smaak te pakken.” Het tweetal lijkt ook de vaak besproken communicatieproblemen achter zich gelaten te hebben. Godefroid: “Daar hebben we hard aan gewerkt met Fiona, maar het scheelt dat het waait. Er gebeurt elke tien seconden iets nieuws, dus dan heb je geen tijd om ruzie te maken.” Toch maakt de Belg zich wel enigszins zorgen over de komende dagen: “Ik hoop dat we alles heel houden, want we pushen echt tot de limit.”


Laser Standard – wachten en nog eens wachten
Het geduld van de 149 Laser Standard-zeilers werd behoorlijk op de proef gesteld. Enkele startprocedures en een race werden voortijdig afgebroken wegens grote winddraaiingen. Daarna waren de heren zo gebrand op een goede start dat er ook nog eens enkele algehele terugroepen volgden. Het veld was in drie groepen verdeeld. In de eerste race kwam Roelof Bouwmeester met een negende plek als beste Nederlander naar voren. Verdere resultaten waren nog niet bekend ten tijde van dit bericht. De Laser Standards trapten af op baan vijf, het verst uit de kust met hoge golven. Morgen zijn de Tornado’s aan de beurt om ‘buiten te spelen’. Tot groot genoegen van Mitch Booth.


Finn-zeiler Pieter-Jan Postma en de Yngling-vrouwenteams mogen morgen eveneens aan de bak. Niet alleen de Delta Lloyd kernploegdames, maar ook de jonge talenten Lianne Kedde, Lieske Wierenga en Astrid Zweistra. Zij staan onder begeleiding van Klaartje Zuiderbaan.


Tekst: Diana Bogaards

Last modified: 4 september 2007
Sluiten