Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Winst op testevenement Rio voor Van Rijsselberge

14:50

Dorian

Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe heeft het eerste testevenement op het Olympische water op zijn naam geschreven. Het evenement vond afgelopen week plaats in dezelfde periode en op dezelfde locatie als de Olympische Spelen van 2016. De Texelaar won het evenement overtuigend. Het deelnemersveld bestond uit 13 windsurfers uit zeven landen.

Voldoende wind

Dorian

De verwachting is dat de Olympische Spelen in 2016 gekenmerkt worden door weinig wind. Vooral doordat de Spelen op het zuidelijk halfrond op dat moment in het winterseizoen verkeren. Afgelopen week bleek niets minder waar. Een aantal koufronten zorgden voor meer dan voldoende wind.

Testevenement

Het evenement werd georganiseerd door de klassenorganisatie van de Neill Pryde RS:X windsurfer, de plank die sinds 2008 Olympisch is. Van Rijsselberge en zijn coach hebben het voornemen om tot en met 2016 zoveel mogelijk tijd per jaar in Rio te trainen. Het streven is om met name in augustus ter plaatse te trainen, dezelfde periode als in 2016 de Olympische Spelen georganiseerd worden.

Perfect verblijf

Van Rijsselberghe trainde in Rio met Elliot Carney (IRL) en Zach Plavsic (CAN). Ook Marit Bouwmeester, die zich voorbereidt op Rio 2016 in de Laser Radial klasse, was aanwezig om ter plekke ervaring op te doen. De Nederlandse sporters verblijven in een NOC*NSF huis dat voor de zeilers op een ideale locatie ligt, direct aan Guanabara baai onder de rook van de beroemde Suikerbrood berg.

Goede omstandigheden

Van Rijsselberge: ‘Het gaat prima hier in Rio. Het was bijna elke dag planeren. In elk geval bij de downwind. We hebben dikke wind gehad, 31 knopen, gekkenhuis. Ik ben blij dat ik alweer wat eelt op mijn handen heb. De wind kan van alle kanten komen. Heel weinig thermische wind gezien. Perfect om hier te zijn en alvast veel ervaring op te doen. Het verblijf is geweldig. Heel gezellig in het huis. Goed geregeld door NOC*NSF en het Watersportverbond, dat mag zeker gezegd worden.’

Coach Aaron McIntosh noemt het heel leerzaam. ‘We hebben heel veel verschillende weerstypes gezien. Erg boeiend. We moeten ons huiswerk zorgvuldig doen, dan kan het redelijk eenvoudig worden. We hebben veel races gevaren in een paar dagen en het is vooral goed dat we nog niet op ons best waren. Het is goed om ongetraind evenementen te varen, dan maak je fouten en dan leer je veel.’

Van Rijsselberge reist binnenkort naar Santander voor het volgende testevenement. Volgend jaar september is daar het vierjaarlijkse ISAF WK zeilen.

Uitslag

Plaats Naam Nationaliteit Punten
1 Dorian van Rijsselberge NED 18
2 Louis Giard FRA 23
3 Pierre Leloq FRA 23
4 Mariano Reuteman ARG 58
5 Nimrod Mashiah ISR 59

 

Last modified: 19 augustus 2013
Sluiten