Actueel, Nieuws, Wedstrijden, Zeilen nieuws

Windsurfster Lilian de Geus op weg naar Rio

11:27

Windsurfster Lilian de Geus heeft sinds kort de overstap van talentploeg naar Delta Lloyd Kernploeg gemaakt. De tweeëntwintigjarige surfster uit Almere maakt de overstap onder begeleiding van coach Jacco Koops. In de Kernploeg varen ook olympisch kampioen Dorian van Rijsselberge en Kernploeg-debutant Kiran Badloe mee in de surfcampagne ‘Road to Rio’.

Jacco Koops als begeleider

Lilian de GeusCoach Jacco Koops legt de basis voor programma’s in verschillende olympische klassen. Koops is aangewezen om het proces van de talentvolle surfster De Geus op weg naar Rio 2016 op te tuigen. Hij kreeg daarvoor meer tijd dan vooraf gepland aangezien zijn belangrijkste pupil Pieter-Jan Postma op dit moment een avontuur in de Volvo Ocean Race probeert af te dwingen.

Ian Ainslie ziet het als volgt: “We zetten Jacco zijn ruime ervaring en beschikbare tijd in om de processen in de dames 470, de 49er Female Extreme (FX) en ook de dames RS:X-klasse nog beter op te tuigen en te begeleiden.”

Samenwerking met China en Spanje 

Koops heeft in overleg met hoofdcoach Ian Ainslie voor de RS:X vrouwen een samenwerkingsverband opgezet met Hong Kong. De afspraken zijn gemaakt met hoofdcoach Rene Appel, een Nederlander die al vele jaren in dienst is van Hong Kong. Op het moment begeleidt Appel Hayley Chan (23). Chan was 12e op de Olympische Spelen van London 2012. Appel boekte zijn eerste succes in 1996, toen hij als coach medeverantwoordelijk was voor de eerste gouden zeilmedaille voor Hong Kong van Lee Lei Chan.

Naast de samenwerking met Hong Kong heeft het Watersportverbond ook afspraken gemaakt over gezamenlijke trainingen met de Spaanse Marina Alabau (28), de olympisch kampioen van London 2012.

Koops: “Er zijn een aantal belangrijke factoren die bepalend zijn voor het creëren van een hoog niveau, zoals een talentvolle en gedreven sporter, goed programma, ervaren gedreven coach, goede trainers en goede trainingspartners. En met Alabau en Hayley hebben we goede trainingspartners in huis. Een mooie constructie op weg naar het volgende niveau.”

Watersportverbond test legendarische coach voor De Geus

Vanaf eind maart neemt Bruce Kendall de taak als coach van Lilian de Geus op zich. Kendall zal gedurende een testperiode van twee maanden de dagelijkse coaching van het Nederlandse talent verzorgen. Kendall is een zeer ervaren coach en deelnemer in het olympische windsurfen. De Nieuw-Zeelander won het olympisch surfgoud in 1988. In 1984, toen Stephan van den Berg goud won, pakte de Nieuw-Zeelander het brons. Kendall was daarna tevens succesvol als coach van onder andere Aaron McIntosh die in 2000 een bronzen medaille binnensleepte bij het windsurfen.

Last modified: 8 februari 2019
Sluiten